In zilele revolutiei, formatiunile alcatuite din civili si militari au depistat si retinut mai multi indivizi care trageau in oamenii iesiti pe strazi.

De asemenea, fortele de interventie ale Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA) au actionat la ordinele Armatei pentru anihilarea unor asa-zisi teroristi, in urma luptelor fiind prinsi mai multi lunetisti. La ancheta efectuata de Procuratura, unii dintre tragatori au afirmat ca primisera armamentul de la fosti ofiteri de Securitate care le indicasera si locul de unde sa traga, altii au invocat amnezia si au perseverat pana la eliberarea din arest, in lipsa altor probe. Nici pana astazi ancheta nu a condus la aducerea in fata instantei a vreunui caz de lunetist capturat si interogat.

» Dupa 19 ani de la Revolutie, inca mai exista unele cazuri neelucidate privind asa-numitii teroristi. Procurorii militari au concluzionat ca ipoteza cetatenilor straini care au actionat impotriva populatiei la Revolutie nu sta in picioare, insa exista consemnate in dosarele Revolutiei cazuri bizare, cu tragatori care actionau individual sau in grupuri mici, impuscand aleatoriu civili sau militari.

In zilele revolutiei au fost retinuti mai multi indivizi care trageau cu pusti cu luneta in manifestanti, insa dosarele in care acestia erau acuzati au ramas nesolutionate. Dintre cei acuzati, unii au murit in conditii suspecte chiar in arest, altii au fost declarati cu probleme psihice, iar majoritatea au fost eliberati din lipsa de probe, neexistand decat declaratii de martori, rareori vreo proba balistica, neconcludenta.

Postasul care a recunoscut ca a tras in manifestanti

Tudor Molan (42 de ani) era in viata de zi cu zi factor postal in Brasov. Dupa cum au declarat martorii, vecini si colegi de serviciu, acesta era un om obisnuit, cu viata de familie si cu doi copii. Ceea ce avea sa se intample insa in primele zile ale Revolutiei cu postasul Molan i-a uimit atat pe cunoscuti, cat si anchetatorii ce au documentat ulterior cazul care, si la ora actuala, ramane o enigma nedezlegata.

In dimineata zilei de 23 decembrie 1989 Molan este arestat in timp ce iesea din curtea Cimitirului Evanghelic, aflat in zona centrala a orasului Brasov, avand asupra sa o arma semiautomata cu luneta si munitia aferenta. Intr-o prima faza, postasul Molan refuza sa se supuna somatiilor echipei de militari si indreapta arma spre acestia. Unul dintre soldati, Marian Mustetiu, a tras o rafala de pistol-mitraliera spre picioarele acestuia, fara a-l atinge. Mai multi cetateni furiosi aflati in zona l-au imobilizat, dupa care l-au luat la bataie. A fost apoi dus in cladirea postei si de acolo mutat la sediul Judetenei PCR, pentru interogatoriu. Comandantul garnizoanei, generalul Florea, le ordona subordonatilor sa-i ia o serie de declaratii postasului prins cu arma cu luneta in cimitir. Intr-una din declaratiile luate de militari lui Molan se consemnau numele mai multor persoane care, ca si el, au primit arme de la locotenentul major de Securitate Morariu, fiind apoi plasati in diverse locuri, cu misiunea de a trage in demonstranti. In aceeasi zi, Molan a fost mutat in arestul Militiei Judetene Brasov, fiind sesizata si Procuratura Militara.

Intr-o declaratie data procurorilor militari, tot in prima zi a arestului, postasul afirma ca l-a cunoscut pe locotenentul major Morariu, de la Securitate, prin intermediul colonelului pensionat Sovaila, avand cu acesta trei-patru runde de intalniri. Molan a sustinut ca pe 20 decembrie ’89 a fost convocat intr-o vila si a primit o arma cu luneta pentru a trage in demonstranti. A mers, impreuna cu Victor Adomnitei si o alta persoana necunoscuta, intr-un cavou aflat in cimitirul german.

Arma cu luneta provenea de la o unitate a Securitatii

Surprinzator, potrivit declaratiei de la dosar, postasul recunoaste ca a tras, impreuna cu celelalte doua persoane, in manifestanti si militari, apoi au plecat spre casa. In dimineata zilei de 23 decembrie ’89, mergand la serviciu cu arma asupra sa, a fost retinut. Doua zile mai tarziu, interogat din nou, postasul brasovean reia aceleasi declaratii. Abia pe data de 31 decembrie 1989, reinterogat, Molan isi schimba declaratia, sustinand ca in dimineata zilei de 23 decembrie, mergand la serviciu, in dreptul scolii de partid, doi indivizi necunoscuti l-au obligat sa ia la el o arma cu luneta, l-au condus cu forta la cimitir, de unde a tras si el cateva focuri de arma. A refuzat sa mai dea orice declaratie in legatura cu ofiterii de la Securitate. Persoanele indicate de Tudor Molan au negat orice legatura cu acesta. S-a facut si o reconstituire la Cimitirul evanghelic in ziua de 27 decembrie ’89. In procesul-verbal s-a consemnat ca Molan nu a mai putut preciza cavoul de unde a tras si unde a stat ascuns. In cimitir, procurorii au gasit unele tuburi de cartuse pentru arme ZB si pentru pistol-mitraliera de calibrul 7,62 mm.

Inexplicabil ramane faptul ca pana pe 27 decembrie ’89 nu a existat nici o preocupare in legatura cu arma si munitia gasite asupra lui Molan. Nu se stie unde au fost depozitate si cine le-a preluat pana la data cand capitanul criminalist Gheorghe Stoiculescu a consemnat ca i s-a predat o arma cu luneta model 1974 cu seria C nr. 1359 si a constatat ca s-a tras cu ea si a fost curatata superficial pe teava. Tot la data de 17 decembrie procurorul militar a intocmit o nota in care a mentionat ca i s-a confirmat telefonic de catre comandantul UM 01690 Predeal ca arma respectiva apartine acestei unitati si a fost in dotarea unui soldat, Laszlo Imecz, impuscat mortal in noaptea de 22/23 decembrie 1989 in apropierea postei din Brasov. Cazul a ramas un mister si in ziua de azi, procurorii incetand urmarirea penala ca urmare a decesului postasului Tudor Molan, in arest, in noaptea de 8 spre 9 ianuarie 2009.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.