19 consilii locale din judetele Covasna si Harghita au adoptat hotararile pentru organizarea referendumului in vederea inaintarii unei initiative legislative cetatenesti privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, toate hotararile fiind atacate in contencios de Prefecturi.
La cele 19 se adauga si hotararea din comuna Valea Crisului, care a fost revocata la scurt timp, inainte de a fi atacata, transmite corespondentul NewsIn. Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, a declarat marti ca, deocamdata, in Scaunul Mures administratiile locale nu au adoptat hotararile pentru referendum, cele 19 fiind din Covasna si Harghita. Unele dintre acestea prevedeau ca data a referendumului 30 noiembrie, prima data propusa de CNS pentru organizarea acestei consultari a populatiei, iar altele erau adoptate pentru data de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. „Am avut o comisie permanenta la sfarsitul saptamanii trecute si vom face demersuri si in continuare ca sa se adopte cat mai multe hotarari pana in data de 15 martie”, a declarat Ferencz.

In ceea ce priveste numarul hotararilor adoptate de consiliile din Tinutul Secuiesc, vicepresedintele CNS spune ca raportand la cele 128 de unitati administrative cate numara zona mentionata in proiectul de hotarare, este prea putin. „Trebuie timp ca responsabilitatea consiliilor locale in acest sens sa fie simtita, trebuie rabdare sa putem face pasi”, a precizat liderul CNS.

Potrivit sursei citate, Prefecturile au atacat hotararile privind referendumul din punctul de vedere al constitutionalitatii, aspect care nu ar fi problema acestei institutii. Vicepresedintele CNS a mai declarat ca hotararile de referendum sunt legale, iar adoptarea lor nu inseamna instituirea unei autonomii.

„Este vorba pur de referendum pentru schimbarea granitelor administrative si formarea unui judet nou. Autonomia este altceva, inseamna competente specifice. Este intr-adevar un pas spre autonomie, dar hotararea in sine, juridic, face referire la un proiect de hotarare si este altceva, nu este vorba despre o hotarare de autonomie”, a mai precizat Ferencz Csaba.

Conducerea CNS a propus in urma cu cateva luni organizarea unui referendum necesar inaintarii in Parlament a unei initiative legislative care propune si modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judetelor, pentru care este nevoie inainte de un referendum. Intrebarea care va fi adresata cetatenilor este daca sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetelor din care fac parte.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.