"Este rezultatul comunismului. Tara dumneavoastra nu a avut un spatiu public deschis, care sa permita patrunderea acestor idei. Iar dezbaterea privind ecologia a inceput in anii ’80", a explicat fostul lider al studentilor din timpul revoltelor din mai 1968 din Franta.
El s-a aratat insa increzator ca tinerii din Romania sunt tot mai atrasi de mesajul Verzilor, pentru ca ecologia "nu este doar despre schimbarile climatice", ci si un "alt mod de viata".
In ceea ce priveste un posibil ajutor pentru europarlamentarele din 2009, liderul Verzilor europeni a spus ca "poarta discutii" cu cele doua formatiuni ecologiste din Romania, care au format Partidul Verde Ecologist pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
Cu toate ca schimbarile climatice sunt foarte importante pe agenda europeana, Cohn-Bendit s-a aratat rezervat cu privire la sansele partidului sau de a obtine mai multe locuri in Parlamentul European dupa alegerile din iunie 2009.
In prezent, grupul Verzilor din Parlamentul European are 35 de deputati, in mare majoritate din Germania si Franta.
"Desi schimbarile climatice sunt importante pe agenda UE, problema este daca putem demonstra oamenilor ca masurile privind mediul sunt si un mod de a combate criza economica. Pericolul este ca oamenii vor sa combata mai intai criza economica si abia apoi, cand situatia economica va fi mai buna, sa se revina la schimbarile climatice. Iar acest mod de gandire e gresit", a explicat europarlamentarul german.
"Sarcina noastra este de a demonstra cat mai bine ca suntem la o rascruce de crize si ca toate trebuie combatute in acelasi timp. E nevoie de un 'Green New Deal' care sa salveze economia", a spus Cohn-Bendit, facand referire la planul propus de un grup de experti vizand investitii masive ale statului in domeniile "verzi" - tehnologia mediului, energie regenerabila, agricultura ecologica. Planul parafrazeaza in denumire masurile de relansare economica ale administratiei Roosevelt dupa marea criza din 1933, cunoscute ca "New Deal".
"S-a demonstrat stiintific ca daca nu luam acum masuri privind schimbarile climatice, costurile pentru economiile noastre vor fi mult mai mari decat acum. O viziune pe termen scurt este foarte periculoasa", avertizeaza Daniel Cohn-Bendit.
"Tarile est-europene trebuie sa-si modernizeze economiile, iar aici Uniunea Europeana trebuie sa le ajute, respecand principiul solidaritatii. De aceea trebuie sa cream un fond de solidaritate la nivel european, pentru modernizarea ecologica a economiilor din est", a spus europarlamentarul, cel care zilele trecute a avut in Parlamentul European un schimb de replici acide cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, caruia i-a reprosat ca presedintia franceza a Uniunii Europene s-a impiedicat de "nationalismul economic german", care nu a permis Europei sa fie mai ambitioasa.
Nu exista democratie fara combaterea coruptiei
In perioada de preaderare a Romaniei la UE, Daniel Cohn-Bendit era renumit pentru remarcile foarte critice la adresa coruptiei din Romania si Bulgaria, cerand amanarea pentru 2008 a aderarii celor doua tari. In septembrie 2006, cand Comisia Europeana a recomandat aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2008, Cohn-Bendit spunea in plenul Parlamentului European: "Mai rar am vazut o dezbatere mai ipocrita ca cea de azi. Comisia spune ca justitia nu este independenta, dar ca situatia se va rezolva in viitor? Daca ar fi vorba de Turcia, cu totii ati striga nu", i-a apostrofat europarlamentarul german pe colegii sai.
Intrebat cum vede situatia din prezent, Cohn-Bendit a spus ca nu este mandru ca a avut dreptate. "Un stat democratic este unul care combate coruptia. Iar asta este o problema foarte mare in Bulgaria si Romania", considera europarlamentarul german.
"Clasa politica si societatea civila trebuie sa ia aceasta problema in maini si sa curete sistemul. Daca veti continua in acest mod, nu veti reusi modernizarea Romaniei”, a avertizat Daniel Cohn-Bendit.
Constient ca tema anticoruptie n-a fost deloc abordata in campania electorala si ca un guvern de mare coalitie nu va fi foarte dornic sa faca progrese in acest domeniu, Cohn-Bendit a spus ca "in discutiile cu noul guvern, UE ar trebui sa ceara infiintarea unui organism complet independent de guvern si de partide care sa combata coruptia".
Europarlamentarul a adaugat ca se asteapta la dezbateri si propuneri noi in 2009 referitoare la problema coruptiei din cele doua tari.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro