ZIUA porneste o campanie contra celor care isi baga in buzunare banii luati pe nedrept de la consumatorii romani * Scaderea pretului petrolului de la 150 de dolari barilul la 50 de dolari ar impune o ieftinire a gazelor de import

Incepand cu 1 ianuarie 2009, pretul gazelor pentru populatie ar trebui sa scada. Pentru ca nu exista o bursa internationala a gazelor, pretul acestora se calculeaza trimestrial, tinand cont de cel al petrolului pe o perioada anterioara de 6-9 luni.

In urma cu sase luni, barilul de petrol a atins cel mai inalt nivel din toate timpurile: aproape 150 de dolari. Acum, pretul international al titeiului "se invarte" intre 45 si 50 de dolari pe baril. Ceea ce inseamna un pret de trei ori mai mic. Cum depinde de pretul petro­lului, evident ca pretul inter­na­tional al gazelor va scadea de la 1 ianuarie 2009.

De la inceputul anului 2008, pretul international al petrolului a tot crescut, dar pana la jumatatea anului. Daca in ianuarie era de circa 90 dolari/baril, la mijlocul lunii iulie a ajuns la peste 147 dolari/baril, pentru ca apoi sa scada, la fel de vertiginos pe cat a urcat. Ieri, de exemplu, se tranzactiona, la New York, cu 44,83 dolari/baril. De altfel, membrii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se intalnesc astazi, in Algeria, cand o mare parte dintre ei vor cere, probabil, reducerea productiei cu doua milioane de barili pe zi pentru a amortiza cererea scazuta, principala cauza a declinului pretului petrolului. De mentionat, cotatia titeiului a atins pe 5 decembrie nivelul de 40,5 dolari/baril, minimul ultimilor patru ani. In aceste conditii, avand in vedere decalajul intre pretul petrolului si cel al gazului, in trimestrele trei si patru ale anului 2008 s-au inregistrat si cele mai mari preturi la gazele naturale de import. Acum, spre exemplu, pretul gazelor de import in Romania este de aproape 550 dolari pe o mie de metri cubi, dar a fost calculat luand in considerare pretul international al titeiului din ultimele 9 luni, cand petrolul se tot scumpea. In luna iunie, de exemplu, pretul de import al gazelor era in jur de 370 dolari/1000 mc, pentru ca, de la 1 octombrie, sa se importe la pretul care se plateste si in prezent.

Surse din piata ne-au declarat ca, la pretul din prezent al petrolului, pretul gazelor de import ar trebui sa scada, de la 1 ianuarie 2009, sub 500 de dolari/1000 mc, pentru ca in trimestrul doi (de la 1 aprilie 2009) - sa ajunga la aproximativ 400 de dolari/1000 mc, in trimestrul trei (de la 1 iulie) - 270 dolari/1000 mc, pentru ca din trimestrul patru 2009 (din 1 octombrie) sa se stabilizeze la 250 dolari/1000 mc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.