“Primele ei cuvinte, la telefon, au fost: "Mai, cred ca a venit clipa cea mare". Mi-a spus ca strada e plina de camioane militare, ca dinspre Piata Maria se aud zgomote si oameni scandind "Libertate", "Jos dictatura", "Jos Ceausescu". Acestea sunt amintiri consemnate de revolutionarul Jinga Constantin, pe site-ul www.timisoara.com.
In data de 17 decembrie 1989, la Timisoara au murit primii revolutionari. Jinga Constantin a fost impuscat in piept si are acum gradul 2 de invaliditate. Amintirea Revolutiei doare cu siguranta, sunt imagini foarte puternice ramase in mintile tuturor, ale celor pe vremea aceea copii de cativa ani, ale parintilor lor, dar si ale celor care s-au ridicat practic, impotriva sistemului.

“Cineva a incercat sa stea de vorba cu militarii. S-a apropiat de ei si, calm, a incercat sa-i informeze despre ce se intimpla in oras, ca oamenii manifesta impotriva dictaturii si pentru o viata mai buna, ca cei care manifesta sint oameni de rind, frati, parinti ai celor care acum fac armata etc.”, continua Jinga Constantin.

“La un moment dat, comanda a fost luata de un ofiter (cadru) mai scund, care le-a ordonat sa se dea 4 pasi in spate, sa se aseze in pozitie de tragere si sa deschida foc. La prima rafala am crezut ca sint gloante oarbe, dar am vazut pe cineva cazind. In clipa urmatoare am sarit peste prietena mea s-o trintesc la pamint dar, cind eram jos, eram deja impuscat.

Mentionez ca nu am vazut sa se traga din alte directii decit dinspre militari. Am vazut focul la gura tevii si armele indreptate in plan orizontal, clar inspre noi. S-a tras fara somatie si fara foc de avertisment. Eu am intrat in soc hemoragic (aveam hemoragie interna foarte puternica) astfel ca am fost dus mai intii la spitalul de copii de patru oameni, dintre care unul era ranit la mina. De acolo am fost dus cu o salvare la spitalul judetean. In salvare am fost la un loc cu o femeie si cu o fetita, amindoua ranite, din cite am inteles, in acelasi loc ca si mine. Deci in grup erau si copii!

In protocoalele care se intocmesc la internare toti ranitii au fost consemnati ca impuscati - imi amintesc replica unui medic: "trece impuscat, sa se stie ce au facut criminalii astia".

In Sinteza Parchetului Militar despre revolutie, din 24 iulie 1995 , despre momentul consemnat de Jinga aflam ca “pe fondul devastarii unor magazine s-a facut uz de arma in zona. S-au semnalat de catre martori si unele persoane mature echipate in uniforme militare, fara insemne, care au deschis focul cu pistoale-mitraliera cu pat rabatabil.

Urmare uzului de arma, s-au inregistrat 2 morti si 9 raniti. Desi marea majoritate a celor raniti declara ca s-a tras dinspre cordoanele de militari, unii precizeaza ca s-a tras si din alte directii si de pe blocuri (declaratiile civililor Petroiu Spiridon si Herlea Floarea)".

Oare declaratiile cum ca s-a tras din alte directii nu sint diversiuni menite sa-i scape pe vinovati de raspundere? Petroiu Spiridon si Herlea Floarea nu au fost raniti in revolutie”, noteaza printr-o intrebare retorica, www.timisoara.com.

Site-ul publica de asemenea si alte marturii ale Revolutiei de la Timisoara, dar cutremurator este sa parcurgi lista Martirilor revolutiei timisorene. In data de 17 decembrie 1989 sunt consemnati 70 de morti, iar in zilele urmatoare au murit peste 40 de oameni in orasul banatean.

La 19 ani de la Revolutie, asociatiile de revolutionari si autoritatile se pregatesc sa organizeze, si in acest an, diverse manifestari pentru comemorarea eroilor acelor zile sangeroase. Romania a fost singura tara din blocul Estic unde regimul communist a fost inlaturat prin acte sangeroase si unde cei doi dictatori Elena si Nicolae Ceausescu au fost pedepsiti cu moartea.

Asociatia 17 Decembrie a Ranitilor si Familiilor Indoliate din Revolutia 1989 anunta ca pentru aniversarea a 19 ani de la Revolutie, vor avea loc lansari de carte, expozitii de pictura, proiectii de filme, concerte si dezbateri. In ceea ce priveste manifestarile comemorative, se vor tine momente de reculegere, se va merge in pelerinaj pe la monumentele eroilor-martiri, vor avea loc slujbe si depuneri de coroane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.