Romanii au in continuare nevoie de pasaport pentru a intra in Elvetia, pentru ca aceasta tara nu este si membra a Uniunii Europene, desi a aderat vineri la spatiul Schengen, potrivit MAE.
"Pentru cetatenii romani, intrarea pe teritoriul elvetian se face in continuare pe baza pasaportului turistic. Nu este permisa intrarea pe baza cartii de identitate, intrucat Elvetia nu este tara membra UE, iar acordul UE – Elvetia aflat in vigoare nu priveste inca Romania", se arata intr-un comunicat la Ministerului de Externe roman, ca urmare a faptului ca vineri Elvetia a devenit oficial membru Schengen.

Acordul dintre UE si Elvetia, care nu se aplica Romaniei si Bulgariei, prevede renuntarea la controalele de identitate la frontierele terestre odata cu aderarea Elvetiei la Schengen. Pasagerii de pe aeroporturi vor avea de asteptat pana la 29 martie pentru suprimarea controalelor intre Elvetia si vecinii sai din UE.

Pe de alta parte, la frontiera elvetiana se mentin controalele vamale pentru Romania, Elvetia pastrandu-si acest drept. Ministerul recomanda cetatenilor romani sa se conformeze cerintelor autoritatilor elvetiene in materie.

Intrarea Elvetiei in spatiul Schengen ar putea fi pusa sub destul de curand sub semnul intrebarii, in eventualitatea unui refuz de a deschide pietele sale de munca pentru romani si bulgari. Elvetienii se vor pronunta la 8 februarie printr-un referendum asupra prelungirii acordurilor de libera circulatie pe care le are cu UE, privitoare la deschiderea pietei muncii pentru persoanele din UE, reconfirmare necesara odata cu extinderea Uniunii Europene la Bulgaria si Romania. In cazul unui "nu", "prezenta Elvetiei in Schengen ar putea fi intrerupta", a avertizat Bruxelles-ul.

Romania, care de curand a trecut la cea de a doua etapa in procesul de aderare, are ca obiectiv intrarea in Schengen pana in martie 2011. La inceputul anului 2009 vor incepe si vizitele de evaluare efectuate de expertii statelor membre in Romania, reprezentand cea de a treia etapa in procesul de aderare. Astfel, Romania va fi evaluata timp de doi ani, pe parcursul a sapte vizite, una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.