Cercetatorii suedezi sustin ca utilizatorii de telefoane mobile din mediul rural sunt mai expusi tumorilor, comparativ cu cei din marile orase.

Riscurile telefonului mobil asupra sanatatii ar fi mai mari in mediul rural decat in marile orase. Este concluzia unui nou studiu realizat in Suedia, care se adauga unui lung sir de cercetari care vizeaza stabilirea efectelor acestui instrument de comunicare asupra utilizatorilor.

Noul studiu a fost efectuat in Suedia, sub coordonarea profesorului Lennart Hardello de la Universitatea Orebro. Rezultatele studiului au aparut recent in publicatia Occupational and Environment Medecine. Profesorul Hardello a consultat 1.429 de pacienti cu tumori in zona creierului, tumori diagnosticate dupa ianuarie 1997. Pacientii au varste intre 20 si 80 de ani.

CONCLUZII.

Dupa observatii indelungi, consemnate in registre speciale, cercetatorii suedezi au ajuns la concluzii neasteptate. Ei au stabilit ca utilizatorii de telefoane portabile care locuiesc in mediul rural prezinta un risc mult mai mare de tumori. Mai mult, autorii studiului sustin ca, fata de utilizatorii de celulare din mediul urban, cei din mediul rural prezinta un risc de peste trei ori mai mare de tumori. Potrivit datelor colectate, dupa patru ani de utilizare, riscul acestora s-a majorat considerabil.

ZONELE URBANE.

In schimb, cercetatorii suedezi spun ca posesorii de telefoane mobile din orase n-au motive sa se nelinisteasca in privinta sanatatii. Folosirea mobilului in zonele urbane nu afecteaza sanatatea. Evident, autorii studiului au adus si argumente. Ei au avansat ideea ca la tara antenele releu sunt mai departate unele de altele. In aceste conditii, radiatiile emise sunt de intensitate mai mare, ceea ce sporeste pericolul asupra sanatatii utilizatorilor de celulare.

Studiile viitoare privind locul unde isi au domiciliul utilizatorii trebuie sa fie luat in calcul, precizeaza profesorul Lennart Hardello. In opinia prof. Hardello sunt necesare si alte studii care sa vina sa confirme pe noi esantioane opinia la care a ajuns el.

STUDII.

Trebuie precizat ca in anul 2004, acelasi cercetator suedez, profesorul Hardello, a intreprins o serie de studii care aveau ca scop dovedirea potentialei legaturii dintre cancer si telefonia mobila.

Aceste studii au pus in garda la vremea respectiva ca acest tip de telefonie creste pericolul de cancer. Dar, spune autorul studiilor, cu cat timpul de folosire a mobilului este mai indelungat, cu atat pericolul de cancer este mai mare. In final, prof. Hardello este de parere ca studiile privind stabilirea cu certitudine a riscurilor acestui mod modern de comunicare trebuie sa continue.

NERVUL AUZULUI

In 2004, prof. Anders Ahlbom si colegii lui de la Institutul Karolinska din Stockholm au facut cunoscute rezultatele unui studiu la care au participat 750 de utilizatori de celulare de peste 10 ani. Subiectii au fost tinuti sub observatie timp de trei ani. Ei au adus dovezi potrivit carora telefonia mobila afecteaza nervul auditiv. La 150 dintre subiecti a fost diagnosticat neurinom acustic. Este vorba de o tumoare benigna care afecteaza auzul. Acest tip de tumoare se dezvolta de-a lungul mai multor ani pana poate fi detectata. Echipa de la Institutul Karolinska precizeaza insa ca modelele de celulare din prima generatie sunt mai periculoase comparativ cu cele actuale, mult mai performante.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.