E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip "E" pentru aditivii alimentari.

Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave, care nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.

Stiati ca exista o serie de ingrediente alimentare extrem de periculoase de care ar trebui sa ne ferim atunci cand mergem la cumparaturi? Probabil ca da. Dar sa le reamintim: E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954.

Denumite si "ingredientele ucigase", ele pot provoca boli de inima, migrene, obezitate, dependenta de dulciuri, diabet, osteoporoza, cancer de colon, afectiuni pulmonare si malformatii la nou-nascuti. Cel mai nocivi aditivi sunt nitritii, care provin, de fapt, din nitrati si au rolul de a colora frumos carnea si de a o conserva cat mai multa vreme. Fosfatii si polifosfatii sunt agenti de gelifiere, stabilizatori si substante de ingrosare, care au rolu de a lega carnea din mezel si mai mult, pentru ca retin apa, maresc si cantitatea de carne.

Un aditiv pe care producatorii il folosesc ilegal si destul de frecvent in mezeluri, fara sa fie sanctionati, este amidonul modificat. Si monoglutamatul de sodiu (E 621) este extrem de neurotoxic si provoaca dependenta. El are rolul de a potenta gustul carnii de porc si in mod frecvent este responsabil de aparitia "sindromului bucatariei chinezesti" (care se manifesta prin dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, respiratie dificila, modificari de ritm cardiac.

Un alt ingredient periculos, colorantul carmin (E120) poate declansa persoanelor sensibile alergii, rinite, astm sau eruptii cutanate. De asemenea, nu este recomandat in alimentatia copiilor, a celor care sufera de sindromul de hiperactivitate si deficiente de concentrare (ADHD) si nici celor care au maladiile Alzheimer si Parkinson.

Iata trei dintre cele mai periculoase ingrediente descoperite in alimentatie si cateva explicatii despre potentialul lor nociv:

1) Nitritul de sodiu (aditivul alimentar E 250) - este conservantul chimic cu cel mai mare potential cancerigen si se foloseste pentru a conserva si colora in rosu carnea. El se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrosamina. Nitritul de sodiu se gaseste in special in carnea procesata, mezeluri afumate, simple, uscate, carnati, hot-dog, pateu de ficat, specialitati sau produse din peste.

Potrivit specialistilor, acest aditiv poate interactiona cu hemoglobina si de aceea a fost interzis in alimentatia copiilor sub sase luni. Pentru persoanele adulte, doza zilnica admisa este de 0,06 mg/kg corp. Nu trebuie sa uitam ca nitritii se pot gasi si in apa potabila sau in legumele si fructele pe care le cumparam.

Din punct de vedere medical insa, nitritul de sodiu este utilizat in tratamentul intoxicatiei cu cianura, dar si pentru protectia si conservarea tesuturilor si a functiei organelor dupa infarctul miocardic, interventiile chirurgicale abdominale laborioase si dupa transplantul de organe, mecanismul de actiune fiind legat de conversia nitritului in oxid nitric.

2) Uleiurile vegetale hidrogenate ("grasimile de plastic") - sunt adevarate bombe cu radicali liberi care explodeaza in momentul in care le consumati. Acestea includ margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit, cremele fara lapte. Deoarece temperatura inalta accelereaza procesul de oxidare, toate alimentele indelung tinute pe foc au un continut deosebit de ridicat de radicali liberi. Oamenii de stiinta avertizeaza ca oxidarea grasimilor nesaturate in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire si se asociaza cu diverse boli, intre care cele cardiovasculare si nutritionale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.