Bucurestiul are statie de alerta pentru poluare, trei megabaraje de acumulare, dar este singura capitala europeana fara statie de epurare. Apele Romane amendeaza lunar Primaria Capitalei pentru mizeria deversata in raul Dambovita.

Inaugurari la pachet pe raul Arges. In ultimele zile, compania nationala Apele Romane si concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare din Capitala, Apa Nova Bucuresti, au inaugurat lucrari de sute de mii de euro.

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a dat drumul unui baraj in judetul Giurgiu, la Ogrezeni, pe cursul inferior al raului Arges, care, potrivit directorului general al ANAR, Marius Postelnicescu, poate asigura toata apa necesara municipiului Bucuresti in caz de fenomene meteorologice.

„Este prima acumulare principala de apa receptionata dupa 1990, care are un debit de 26 de metri cubi pe secunda“, a adaugat Postelnicescu.

Apa Nova a deschis ulterior prima statie de alerta-poluare, complet automatizata, care are rolul de a atentiona in timp util asupra unor poluari accidentale si de a permite companiei sa ia toate masurile de siguranta.

Calamitatea ecologica de la periferie

Cu toate acestea, atat reprezentantii Primariei Capitalei, cat si cei ai Ministerului Mediului recunosc faptul ca Bucurestiul trebuie urgent sa finalizeze lucrarile la statia de epurare de la Glina.

„Deversarea directa in raul Dambovita a apelor uzate din Bucuresti este o mare calamitate ecologica, care afecteaza nu numai raul in sine, ci si delta si litoralul Marii Negre“, declara in 2006, la momentul finantarii proiectului, fostul edil al Capitalei, Adriean Videanu.

Daca anul trecut lucrarile au fost intrerupte din cauza hotilor care ba au furat un transformator de cateva tone, ba mai multe calculatoare, printre care si un laptop cu date privind evolutia proiectului, in prezent se incearca recuperarea a trei luni de intarziere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.