Presedintele Asociatiei proprietarilor deposedati abuziv de stat, Maria Teodoru, considera ca, prin decizia de miercuri a Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii caselor nationalizate, s-a hotarat, de fapt, ca "un bun furat ramane un bun furat".

"Sunt niste comunisti, mai rai decat cei dinainte de Revolutie", a declarat miercuri, pentru NewsIn, Maria Teodoru, facand referire la magistratii CCR. "Practic, chiriasii raman cu imobilele primite, iar daca pierd in instanta procesele cu proprietarii de drept, primesc despagubiri la valoarea reala a imobilelor", explica presedintele Asociatiei proprietarilor deposedati abuziv de stat.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la Legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

PD-L si PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constitutionala a Romaniei modificarea legii caselor nationalizate. "PD-L a sesizat astazi (13 octombrie - n.r) Curtea Constitutionala cu privire la legea caselor nationalizate. Este o lege care realizeaza o noua nationalizare, este contrara textului Constitutiei, principiilor fundamentale ale statului de drept si contrara pozitiei PD-L ca partid de centru-dreapta. Proprietatea e garantata de lege. Este interzisa nationalizarea unor bunuri", a declarat liderul PD-L Emil Boc, la finalul sedintei conducerii partidului. Si liberalii si-au anuntat, pe 12 octombrie, intentia de a contesta modificarile aduse legii caselor nationalizate la Curtea Constitutionala.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie, Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Premierul Tariceanu a declarat, in aceeasi zi, ca decizia deputatilor de a nu mai restitui in natura casele nationalizate care au fost revendicate va fi urmat de "un lung sir de procese la CEDO" si regreta ca Parlamentul nu intelege sa respecte dreptul la proprietate dupa 19 ani de la caderea comunismului.
De asemenea, societatea civila a criticat deputatii pentru moficarile aduse legii caselor nationalizate. Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a a apreciat ca, prin votul din Parlament, s-a ingropat definitiv proprietatea in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.