Gheorghe Cristea este unul dintre autorii unei inventii care ar putea revolutiona infrastructura in materie de energie a vantului. Eoliana medaliata cu aur la trei competitii internationale este silentioasa, porneste la o viteza a vantului foarte redusa si poate fi amplasata oriunde.

Cu rotorul eolian inventat ati obtinut medalia de aur oriunde ati fost. Care sunt avantajele lui?

Inventia se refera la un rotor eolian pentru vant cu intensitate redusa, destinat a se folosi ca subansamblu principal la turbinele eoliene. „Rotorul eolian pentru vant cu intensitate redusa” (REVIR) a castigat medalia de aur in 2006, la Bucuresti si la Bruxelles, iar anul acesta a obtinut tot aurul, cu felicitarile juriului, la Salonul International al Inventiilor de la Geneva.

Sunt mai multe motive pentru care acest tip de rotor a fost atat de apreciat. In primul rand, nu face deloc zgomot, ceea ce este foarte important, pentru ca poluarea fonica reprezinta unul dintre marile dezavantaje ale sistemelor eoliene. Apoi, din incercarile preliminare, am reusit sa constatam ca, la un diametru de trei metri, REVIR incepe sa se invarteasca si la o viteza a vantului de 0,5 metri pe secunda, o viteza extrem de redusa avand in vedere ca cele mai multe eoliene pleaca la o viteza a vantului de peste 2 metri pe secunda.

Prin urmare, aceasta poate fi folosita si in Bucuresti, unde cele clasice nu prea ar face fata. Apoi mai are un avantaj. Nu trebuie scoasa din vant, pentru ca iese singura. Cele mai multe eoliene trebuie scoase din vant deoarece, in momentul in care acesta este foarte puternic, eoliana se supratureaza si se poate strica. Mai are si un principiu tehnic de volant, ceea ce inseamna ca, la o anumita turatie, REVIR nu simte variatii de vant, ci pastreaza o turatie relativ constanta. La eolienele clasice, acest lucru nu este posibil in momentul de fata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.