Opt specialisti romani in stiinte naturale. Un traseu de 48.000 de kilometri, prin 23 de state africane. Colectare de mostre din lumea insectelor invazive, care dau buzna in culturile agricole si raspandesc boli. Acestea sunt coordonatele unui proiect 100% romanesc, care ar costa insa un milion de euro.

De sase ani, Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin Oceanic-Club, cu sediul in Constanta, pregateste in colaborare cu institutii stiintifice romanesti programul “TransAfrica”. Un proiect ambitios, ce isi propune sa readuca cercetarea romaneasca pe continentul african, chiar si in zone de conflict, si sa previna dezastre ecologice.

Alaturi de parteneri precum Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Facultatea de Biologie a Universitatii Bucuresti si Facultatea de Stiinte ale Naturii a Universitatii “Ovidius” Constanta, ONG a organizat in ultimii ani o serie de expeditii de pregatire prin tari africane, incununate cu publicatii stiintifice.

Rezultatele stranse pana acum in cadrul acestor iesiri nu sunt deloc de lepadat.

S-au descoperit patru specii noi pentru stiinta. S-au adunat date noi privind distributia unor specii in zona de nord a Africii si in Orientul Mijlociu (in special insecte, dintre care unele purtatoare de boli). Au fost asigurate peste 30.000 de piese noi pentru colectiile Muzeului National de Istorie Naturala si s-au incheiat cinci protocoale de colaborare intre muzee romanesti si institutii de cultura din Tunisia, Maroc si Siria. Toate presarate cu peste 45.000 de fotografii si mai mult de 130 de ore de imagine video.

Visul suprem este insa o expeditie care sa traverseze Africa de la nord la sud, cu doua masini de teren pe care le folosesc si trupele ONU, un echipaj format din 15 oameni si halte prin 23 de state, pentru care organizatorii se zbat de ani buni sa stranga uriasa suma de 950.000 de euro. Totul pentru a aduna cat mai multe informatii despre speciile invazive care distrug culturi si imprastie boli, in special din cauza schimbarilor de climat.

“In momentul de fata, noi avem deja un plan pentru zona bazinului mediteranean, care nu include numai nordul Africii, ci si Orientul Mijlociu si sudul Europei, referitor la ceea ce inseamna schimbarile de areal ale speciilor (n.r. - de insecte) cu miscare rapida, schimbari cauzate in primul rand de modificarile climatice. Lucrul acesta este foarte important, ar fi un barometru care poate sa previna niste eventuale catastrofe”, explica pentru cotidianul.ro biologul Razvan Popescu, directorul Oceanic-Club.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.