Cea mai moderna sursa de energie, intre combaterea saraciei si pericolul radiatiilor

Mult mediatizata finalizare a lucrarilor la Reactoarele 3 si 4 a devenit subiect de disputa in comunitatea din Cernavoda. Relatiile dintre comunitatea locala si institutiile statului se racesc pe zi ce trece.

Autoritatea locala a conditionat eliberarea avizelor pentru cele doua reactoare de organizarea mai multor dezbateri publice in care sa fie intoarse pe toate partile programele de investitii si dezvoltare in domeniul nuclear pe platforma Cernavoda. Prima astfel de intalnire s-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute si nu este deloc favorabila pentru executantul lucrarilor nucleare. Pe de o parte, Primaria Cernavoda a decis infiintarea unei taxe de poluare si risc, pe care o vor plati, incepand de anul viitor, absolut toate societatile implicate in constructia celor doua reactoare, iar de cealalta parte, populatia solicita prioritate la angajare in cadrul viitoarelor doua unitati de productie nucleare, locuri de munca sigure pentru elevii si studentii din oras care se pregatesc in domeniu, precum si facilitati in domeniul furnizarii agentului termic si a energiei electrice.

In plus, comunitatea vrea si deschiderea unui centru de informare privind exploatarea si viitoarele locatii de amplasare a obiectivelor de interes nuclear. Pe langa darea in folosinta a Rectoarelor 3 si 4, la Cernavoda urmeaza a fi extins depozitul de deseuri radioactive, lucrare care se pare ca nu este vazuta favorabil de catre populatie. Oamenii sustin implementarea unui model european in relatia unitate nucleara-comunitate, model aplicat, de altfel, cu succes in statele dezvoltate ale UE si care prevede si acordarea unor compensatii financiare insemnate comunitatilor care traiesc in apropierea centralelor nucleare. Suplimentarile la bugetul local rezultate in urma sponsorizarilor acordate de investitorii de pe platforma nucleara ar urma sa fie utilizate pentru amenajarea si reparatia unor obiective de interes pentru comunitate, inclusiv spatiile verzi. Pe langa compensatii, autoritatile locale ar vrea sa incaseze de la Centrala si o taxa de poluare de 20 milioane euro pe an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.