Desi afacerea Cioran dureaza de ani buni, Ministerul Culturii se documenteaza abia acum cu privire la modul in care ar putea obtine, printr-o licitatie internationala, manuscrisele celebrului filozof care i-au revenit, deocamdata, menajerei Simone Baulez.

„Sigur ca suntem dispusi sa le cumparam (manuscrisele lui Cioran - n.r.), dar trebuie rezolvate mai intai doua probleme: banii, pentru ca deocamdata nu s-a hotarat pretul lor final, iar noi nu avem un buget pentru 2009, si partea legata de procedura, deoarece MCC nu a participat pana acum la astfel de licitatii internationale si nu o cunoastem”, a declarat pentru Cotidianul Virgil Nitulescu, secretar de stat in cadrul MCC. Pe de alta parte, pe 5 noiembrie, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, sustinuse ca „MCC va face tot posibilul” pentru a intra in posesia manuscriselor, evaluate de presa franceza la nu mai putin de un milion de euro.

Publicarea caietelor inedite in Romania (de catre Editura Humanitas) va putea fi tergiversata, prin urmare, in primul rand de posibilitatea unui recurs initiat de Biblioteca „Jacques Doucet“. Pe de alta parte, daca decizia instantei va ramane aceeasi, MCC ar putea sa nu aiba fonduri suficient de mari pentru a castiga licitatia.
Miercuri, instanta juridica de la Paris a decis ca Simone Baulez „va putea dispune dupa bunul-plac de manuscrisele filozofului Emil Cioran”, Biblioteca „Jacques Doucet“ fiind „lipsita de orice drept asupra manuscriselor”. De profesie menajera, Simone Baulez a gasit in apartamentul in care au locuit impreuna Emil Cioran si iubita sa, Simone Boué, manuscrisele scriitorului roman si cateva obiecte de mobilier si de arta, pe care si le-a insusit, urmand legea care functioneaza in Franta, potrivit careia un obiect abandonat apartine celui care il gaseste. Printre caietele gasite de Simone Baulez se numara cinci versiuni succesive ale unuia dintre cele mai importante eseuri ale scriitorului, „De l’inconvénient d’?tre né”, note pregatitoare pentru alte carti - „Ecart?lement” (1979), „Aveux et anath?mes” (1987).

La acestea se adauga 18 caiete care alcatuiesc „Jurnalul” lui Cioran, scris in perioada 1972-1980. Menajera a incercat sa vanda manuscrisele la Hotel Drout, insa angajati ai acestuia au atras atentia Cancelariei Universitatilor din Paris, care considera ca respectivele caiete i se cuvin. Conducerea Bibliotecii „Jacques Doucet”, institutie din cadrul Cancelariei, atragea atentia asupra faptului ca, pe 25 februarie 1995, Simone Boué a adresat institutiei o scrisoare prin care isi manifesta dorinta de a-i darui toate manuscrisele lui Cioran, fie ele inedite sau deja publicate. Pe de alta parte, Roland Rappaport, avocatul menajerei, afirma pentru Cotidianul ca era vorba doar despre o intentie „manifestata doar verbal”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.