Din iunie, farmaciile nu vor mai elibera deloc medicamente gratuite si compensate fiindca si-au epuizat banii pentru tot anul. Solutia pentru rezolvarea crizei sint tot banii asiguratilor, tinuti sub cheie de Ministerul Finantelor.

Mai putin de 50% dintre farmaciile din intreaga tara mai elibereaza in acest moment medicamente gratuite si compensate, sustin oficialii CNAS, in timp ce farmacistii spun ca numarul lor este chiar mai mic, doar 30%. "Estimam ca din iunie se epuizeaza fondurile farmaciilor pe tot anul. Motivul este faptul ca in primul trimestru din acest an s-a cheltuit foarte mult pentru aceste medicamente: peste 5.000 de miliarde de lei, in timp ce in perioada similiara a anului trecut se cheltuise in jur de 2.200 de miliarde de lei", a explicat ieri presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu. Cumulat, numai datoriile farmaciilor fata de furnizorii de medicamente depasesc 11.000 de miliarde (in curs de plata, cele esalonate si cheltuielile pe luna aprilie).

7.000 de miliarde la Ministerul Finantelor

Solutiile gindite pentru rezolvarea crizei vizeaza folosirea banilor strinsi de la asigurati, pe care Ministerul Finantelor nu permite CNAS sa-i foloseasca (peste sapte mii de miliarde de lei), si stabilirea unor preturi de referinta la medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. "2.000 de miliarde de lei au fost incasate la fondul de asigurari in primul trimestru din acest an peste estimari, iar 5.000 de miliarde de lei sint in fondul de rezerva al CNAS, ramasi din anii trecuti. Am facut demersuri catre MF pentru a putea folosi acesti bani, independent de rectificarea de buget pe care o va face guvernul", sustine presedintele CNAS.

Medicamente ieftine pentru copii si gravide

Alte solutii sint stabilirea unor preturi de referinta la medicamentele gratuite care se dau gravidelor, copiilor si veteranilor de razboi. Asta inseamna ca acestia vor primi in continuare medicamente gratuite, insa numai la cel mai ieftin medicament dintr-o anumita gama. Cei care vor dori unul mai scump vor plati in plus. Pe de alta parte, se va stabili un pret de referinta si la OTC-uri (medicamente fara prescriptie), ceea ce va aduce o economie la buget de 500 de miliarde de lei, estimeaza oficialii CNAS. Aceste solutii nu vor acoperi insa datoriile uriase existente catre furnizori, asa ca se va cere ca acestia sa accepte esalonari substantial, mai exact sa fie platiti pentru medicamente livrate anul acesta din bugetul pe anul viitor. Rezultatele negocierilor cu furnizorii urmeaza sa fie anuntate la sfirsitul saptaminii.

Autonomie pentru CNAS

Conducerea "Aliantei Asiguratilor pentru Sanatate" a cerut, ieri, guvernului si Parlamentului autonomie deplina pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru ca aceasta institutie sa-si poata stabili singura strategia si politica. Pentru iesirea din criza a sistemului de sanatate, sindicalistii mai cer trecerea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de la Ministerul Finantelor, in gestionarea CNAS. Ei solicita premierului Tariceanu sa renunte la intentia de a impozita pensionarii, pe motiv ca "aceasta ar fi de natura sa adinceasca starea de saracie in care se afla acestia".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.