Nicu Dendiu crede ca a descoperit reteta pentru a-si convinge conationalii care lucreaza in Spania sa se reintoarca pe santierele din Sibiu. Un salariu de 800 de euro si posibilitatea cumpararii unei case.

Acestea sunt argumentele unui patron roman pentru a-i repatria pe constructorii din Spania.
Originar din Sibiu, Nicu Dendiu ( 32 de ani) a emigrat in Spania in urma cu noua ani. A inceput cu munca de jos. De la muncitor necalificat la mester. A invatat si meseriile de consultant financiar si de inspector bancar. „Am emigrat impreuna cu sotia pentru ca ne-am dorit sa progresam”, se destainuie el.
In urma cu cinci ani, Nicu Dendiu s-a lansat in afaceri in Spania cu un birou de sevicii financiare. In acest timp a diversificat activitatea, impreuna cu asociatii sai, in diverse sectoare cum ar fi dezvoltari imobiliare, constructii, gestiune imobiliara, consultanta in investitii, gestiune de proiecte de afaceri, toate acestea atat in Spania, cat si in Romania.

„Inca din 2005 am inceput negocierile cu bancile din Romania, incercand sa le convingem sa accepte si sa recunoasca salariile castigate de catre romanii care au emigrat in Spania”, spune Nicu Dendiu.
Treptat, imaginea emigrantului roman a devenit cea a unui potential client pentru bancile din Romania, iar salariile de acum trei ani pe care romanii le castigau in Spania au fost un atu in momentul solicitarii unui credit in tara.

Banii din Spania nu ajung pentru casa in Romania

Dendiu crede ca ideea de a veni in Spania ca sa strangi bani pentru o casa in Romania a fost dintotdeauna gresita. Acum ea reprezinta un tel si mai greu de atins. Si asta pentru ca banii castigati nu sunt suficienti pentru achizitionarea unei case in tara. Varianta creditului este solutia la care apeleaza, pana la urma, si romanii care muncesc in Spania.

In general, venitul mediu al unui roman care munceste in Peninsula se invarte in jurul sumei de 1.000 de euro. Acesti bani sunt suficienti pentru a accesa un credit ipotecar de aproximativ 60.000 de euro.
Pentru un asemenea imprumut, un solicitant care lucreaza in Spania trebuie sa prezinte o copie dupa documentele care atesta dreptul de munca si de sedere pe teritoriul acestei tari, contractul de munca, obligatoriu pe o perioada nedeterminata, ultimele trei adeverinte de salariu si o copie dupa buletinul sau cartea de identitate din Romania.

Dendiu a sesizat „foamea” de case a emigrantilor romani si a investit in constructia de locuinte.Prima investitie romaneasca a fost intr-o firma sibiana de constructii in Sibiu. „Firma Teia este 100% romaneasca. Avem clienti in toate colturile Peninsulei Iberice, iar 80% din angajatii din Spania sunt romani”, precizeaza omul de afaceri. In Spania, compania a deschis trei birouri.

Primul complex, construit in 2006, a fost zona rezidentiala Eden, din Sibiu. Este vorba despre 70 de case individuale, cu preturi intre 82.000 si 200.000 de euro. Intr-un singur an peste 50% din locuinte si-au gasit un cumparator.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.