"Ne mentinem activitatea in Irak pana in 2011 sau pana cand Aliatii nostri parasesc Irakul. Acest lucru este de natura sa clarifice orice dezbatere politica pe marginea acestui subiect", a spus seful statului, luni, la Platul Cotroceni, in cadrul unei videoconferinte cu fortele participante la misiuni in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Balcani., relateaza NewsIn.
De asemenea, seful statului a spus ca misiunile viitoare la care Romania va participa alaturi de NATO vor fi negociate pana la finalul acestui an, iar optiunea lui este ca acestea sa nu se schimbe fata de cele deja stabilite. "Optiunea mea este ca misiunile sa nu se schimbe, si, pe cat , posibil, nici locatiile", a spus Basescu.
Seful statului le-a transmis multumiri militarilor din Irak, Afganistan si Balcanii de Vest, precum si tuturor soldatilor romani angrenati in misiuni in afara tarii, si si-a exprimat speranta ca programul le va permite acestora sa celebreze Ziua Nationala a Romaniei. Presedintele a multumit apoi, nominal, comandantilor misiunilor romanesti din alte tarii.
Parlamentul de la Bagdad a adoptat saptamana trecuta acordul de securitate cu Statele Unite, care reglementeaza statutul fortelor americane pe teritoriul acestei tari si prevede retragerea trupelor la sfarsitul anului 2011.
In favoarea acordului s-au exprimat 149 de parlamentari dintre cei 198 care au votat. Parlamentul are 275 de deputati.
Acordul priveste statutul fortelor americane in Irak dupa 31 decembrie, cand expira rezolutia ONU ce reprezinta baza juridica a prezentei lor, si este insotit de un acord strategic de cooperare mai general. Miza acordului era intrarea sa in vigoare in 1 ianuarie, pentru ca in caz contrar, trupele americane nu ar mai avea baza juridica pentru a se afla in Irak. Premierul Nuri al-Maliki a anuntat deja ca Guvernul nu va cere prelungirea rezolutiei ONU.
Ministrul apararii Teodor Melescanu a declarat, in urma cu doua saptamani, ca asteapta ca Parlamentul de la Bagdad sa ratifice acordul dintre Guvernul irakian si SUA referitor la statutul fortelor americane, inainte ca Romania, care a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, sa ia o decizie privind viitorul trupelor sale.
Romania a primit o invitatie preliminara din partea Guvernului irakian privind prezenta trupelor romanesti in Irak, insa asteapta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani, a spus saptamana trecuta la postul de radio RFI ministrul apararii, Teodor Melescanu.
"Da, exista o invitatie de principiu pe care am primit-o, o invitatie preliminara. Asteptam o invitatie cu mai multe elemente, legate de sarcinile care ar urma sa le revina militarilor romani si ne pregatim in acest sens", a spus Melescanu, care nu a precizat cand a primit Bucurestiul aceasta invitatie preliminara.
Decizia de mentinere a trupelor romanesti in Irak se va lua in functie de ceea ce vor solicita autoritatile de la Bagdad si din perspectiva dorintei Romaniei de a continua eforturile de stabilizare a Irakului, a declarat saptamana trecuta ministrul de externe Lazar Comanescu.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Călin Georgescu cere continuarea procesului de votare în ciuda deciziei CCR
Sursa: kudika.ro
-
Câți bani au confiscat anchetatorii de la Bogdan Peşchir, finanţatorul...
Sursa: wall-street.ro