Unii istorici considera ca un regim nou nu trebuie sa insemne si o zi nationala noua, pledand pentru reintoarcerea la sarbatoarea de 10 Mai. De cealalta parte, unii publicitari vad in 1 Decembrie doar ziua Pro TV-ului, iar altii ar renunta la aspectul de parastas.

De-a lungul istoriei, Romania a avut trei sarbatori nationale: 10 Mai, zi care preamarea si Regatul, drept pentru care a fost interzisa de comunisti, 23 August, sarbatorita cu fast dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial de catre regimul totalitar comunist, ca urmare a eliberarii Transilvaniei de catre soldatii romani, si 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, adoptata in iulie 1990. Istoricii si publicitarii explica pentru Cotidianul ce nu cade bine la ziua nationala de 1 Decembrie, sarbatorita astazi.

„Nu e bine ca o tara sa schimbe, la fiecare modificare a regimului, si sarbatoarea nationala. Apoi, nu e adevarat ca 1 Decembrie ar fi simbolul unirii tuturor romanilor. Doar Transilvania si Banatul au cerut la acea data unirea cu tara. Constitutional, aceasta data ar trebui sa fie 24 decembrie”, explica pentru Cotidianul istoricul Neagu Djuvara. Preferata sa este data de 10 Mai, istoricul evocand cu placere copiii calare, in uniforma, de la Regimentul 4 Rosiori care defilau pe Bulevardul Regina Maria.

Bogdan Naumovici, creative director 23 Communications Ideas, asimileaza instinctiv 1 decembrie cu ziua Pro TV. „Unirea nu mai inseamna mare lucru. Data este suficient de indepartata si nici nu am mai avut de 50 de ani vreun fel de probleme de separare teritoriala. Unirea nu mai este in acel «top of mind» al oamenilor. E mai degraba ziua Pro TV, ziua in care iti iei liber de la serviciu”. O zi nationala care sa fie a tuturor romanilor nici nu mai exista, este de parere Naumovici, „pentru ca nu mai exista «toti romanii». Nu mai avem o chestie care sa ne uneasca pe toti, de la cap la coada. Nici nu mi se pare ca avem vocatia asta a patriotismului.“


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.