Primaria Sectorului 1 a dat autorizatie pentru demolarea unui monument istoric din strada Banului nr. 2 - imobil construit la sfarsitul secolului XIX, ca anexa la Palatul Stirbei, in locul caruia va fi construit un bloc turn, a semnalat, vineri, organizatia neguvernamentala Salvati Bucurestiul.
Potrivit organizatiei neguvernamentale, imobilul demolat in aceste zile se gaseste la pozitia 356 pe lista monumentelor istorice din Bucuresti. Autorizatia pentru demolarea imobilului are numarul 90/04/V/2891/08 si a fost emisa de Primaria Sectorului 1. Edilii spun ca au dat unda verde pentru demolare pe baza unui aviz de la Ministerul Culturii.

In 2007, cladirile anexe ale Palatului Stirbei au fost trecute la aceeasi adresa cu Palatul, conform unei decizii a municipalitatii. Acest lucru a permis ca, pe 15 ianuarie, Ministerul Culturii si Cultelor, prin Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al Municipiului Bucuresti, sa dea avizul favorabil pentru desfiintarea constructiilor anexe ale Palatului Stirbei, dupa cum a precizat Primaria Sectorului 1. Ministerul a considerat ca anexele fac parte din imprejmuirea unui monument istoric si nu sunt monument protejat. Pentru protejarea monumentului istoric Palatul Stirbei, Ministerul Culturii si Cultelor impune proprietarului ca lucrarile de desfiintare sa se desfasoare sub directa supraveghere a unui specialist atestat de Ministerul Culturii si Cultelor.

Avizul pentru desfiintarea imobilului din strada Banului, necesar pentru demolarea propriu-zisa, a fost cerut de mai multe ori Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, care nu a fost insa de acord, precizeaza cei de la Salvati Bucurestiul. Ministerul Culturii are insa dreptul, semnaleaza organizatia neguvernamenala, sa semneze un aviz de desfiintare contrar opiniei exprimate de Comisie, care este pur consultativa. Un caz asemanator s-a petrecut in septembrie, cand Directia Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bucuresti a dat avizul de desfiintare pentru imobilul din str. Batistei nr. 26, fara sa consulte Comisia Zonala a Monumentelor Istorice.

Beneficiarul demolarii din str. Banului nr. 2 este un om de afaceri, mai spun cei de la Salvati Bucurestiul. Acesta a cerut deja Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT) din Primaria Capitalei avizul pentru construirea unui bloc turn in curtea din spatele Palatului Stirbei, pe locul monumentului istoric demolat. Avizul nu a fost inca acordat.

Contactat de NewsIn, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a facut urmatoarele precizari: "Ministerul nu are dreptul sa dea astfel de avize. Daca imobilul a fost demolat fara acordul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, atunci este caz este penal, iar vinovatii trebuie chemati in instanta. Nu cunosc situatia, insa vom vedea in ce conditii s-a facut demolarea si cine este responsabil pentru asta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.