Hotarirea distribuitorilor de medicamente de a relua aprovizionarea spitalelor si a farmaciilor nu rezolva criza din sistemul sanitar. Presedintele Traian Basescu sustine ca sistemul trebuie schimbat in totalitate.

Dupa intIlnirea avuta cu prim-ministrul, distribuitorii de medicamente au decis sa renunte la protest si sa reia aprovizionarea, insa numai la acele farmacii care nu si-au depasit plafonul, iar in spitale cu o atenta monitorizare a celor cu datorii. La prima runda de negocieri care a avut loc miercuri si la care au participat reprezentantii Ministerului Sanatatii, Finantelor, consilieri ai prim-ministrului si oficiali ai distribuitorilor de medicamente nu s-au luat decizii majore. "S-a stabilit doar agenda viitoarelor intilniri si s-a discutat despre modalitatile de finantare. Luni va avea loc urmatoarea runda de negocieri", ne-a declarat Ileana Niculescu, reprezentant al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente. Datoriile catre furnizorii de medicamente au depasit sapte mii de miliarde de lei, iar o parte din bani ar trebui platita peste doua saptamini.

25% din bugetul sanatatii lipsesc

In acest an, in bugetul Sanatatii nu sint prevazuti bani pentru cheltuieli deja angajate din anul precedent in valoare de 18 mii de miliarde de lei, adica aproape 25% din intregul buget alocat sistemului sanitar. Mai exact, ar mai fi nevoie de aproape sapte mii de miliarde de lei pentru cresterile salariale si tichetele de masa promise angajatilor din sistem, peste sapte mii de miliarde pentru plata medicamentelor eliberate de farmacii si peste trei mii de miliarde pentru datoriile spitalelor. "Principala cauza a situatiei actuale este subfinantarea cronica severa, in sensul ca procedurile medicale obligatorii pentru bolnavii romani costa cel putin dublul banilor existenti", sustine ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.

Bogatii sa salveze fondul asigurarilor

Presedintele Traian Basescu este de parere ca sistemul de colectare a banilor pentru fondul de asigurari de sanatate ar trebui schimbat in totalitate. "Sistemul actual a generat inca de la introducere in fiecare an crize in Sanatate, urmare a lipsei de resurse financiare. Mie imi este foarte clar ca trebuie schimbat sistemul. Acest lucru deja l-am anuntat premierului, am avut discutii cu domnul consilier prezidential Stolojan", a declarat presedintele, joi seara, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. In opinia lui, sistemul nu functioneaza pentru ca se string prea putini bani de la populatie. "Se colecteaza bani de la 4, 6 milioane de salariati si 22 de milioane de romani au dreptul la asistenta medicala. Deci, este o discrepanta intre resurse si obligatii extrem de mare.

Si atunci, trebuie corectata. Probabil vom veni pe o solutie care sa vizeze introducerea rapida a sistemului privat de asigurari de sanatate", mai afirma presedintele. Mai exact, cei cu salarii foarte mari vor plati suplimentar pentru a avea acces la serviciile medicale. Presedintele este de parere ca nu conteaza daca romanii vor merge in spitale private sau de stat, ci "conteaza cine trebuie asistat gratuit si cine trebuie sa-si plateasca parte din prestatia medicala, cine trebuie sa plateasca 100%".

Materialele sanitare nu ajung in spitale

La materiale sanitare situatia este mai grava decit la medicamente, peste 85% dintre distribuitori sistind aprovizionarea in urma cu doua saptamini. De luni, cel mai mare spital din Suceava risca sa ramina fara perfuzoare, in ultima saptamina unitatea medicala functionind cu perfuzoare imprumutate sau obtinute prin relatii personale. La celelalte spitale din judet situatia este critica: nu mai exista in stoc tifon, manusi de examinare, catetere si ace. Este cazul spitalelor din Radauti, Cimpulung Moldovenesc, Gura Humorului si Vatra Dornei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.