Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca romanii trebuie sa invete sa fie mai flexibili in privinta locului de munca si sa se recalifice in cazul in care nu-si mai pot practica meseria de baza.

''Economia de piata trebuie sa ne invete ca nu intotdeauna locul de munca vine dupa noi, ne mai ducem si noi dupa locul de munca'', a spus seful statului, in contextul in care un reprezentant al presei i-a semnalat ca in anumite judete ale tarii a crescut rata somajului. Potrivit NewsIn, seful statului a aratat ca, la ora actuala, in Romania exista 18.000 de locuri de munca vacante pe care nimeni nu le ocupa.

Basescu a aratat ca santierele navale Mangalia si Constanta angajaza muncitori straini pentru a-si suplini deficitul de forta de munca.''La santierul naval Mangalia, din lipsa de forta de munca autohtona, sunt 400 de muncitori chinezi si 300 pakistanezi si filipinezi. Santierul naval Constanta are deja circa 300 de muncitori chinezi angajati si managementul santierului cere aprobare pentru inca 200 de muncitori chinezi, pentru ca nu au forta de munca sa-si realizeze contractele. Si in Romania va trebui sa invatam sa fim putin mai flexibili in privinta locului de munca'', a precizat seful statului.

Presedintele a spus ca romanii care raman fara un loc de munca si nu-si mai pot practica meseria de baza s-ar putea reconverti profesional, in functie de cererea pietei. ''Poate sunt calificat ca maistru si mi-am pierdut locul de munca si mi se ofera pentru un timp un post de muncitor necalificat. Nu-i nicio rusine sa castigi bani muncind. Daca am fost strungar, pot sa ma duc frezor intr-un santier naval. Ma duc, ma recalific si ma duc frezor. Daca stiu sa fac strungarie nu inseamna ca toata viata aceasta meserie imi va garanta un loc de munca. Daca mi se cere sa invat sa fiu sudor, ma recalific si ma duc sudor'', a afirmat presedintele.

Basescu a subliniat importanta pastrarii locurilor de munca pentru echilibrul social.''Sigur ca nu se va reusi pastrarea tuturor locurilor de munca. Parte din ele se vor pierde, se vor crea altele, nu sunt convins ca se va ajunge in 2009-2010 la un echilibru intre locurile de munca ce se vor crea si cele care vor disparea ca urmare a incapacitatii societatilor de a face fata competitiei in UE si ca urmare a efectelor crizei'', a mentionat seful statului.

''Personal, raman un adept fara rezerve al economiei de piata. Nu cred in teoriile pe care le lanseaza propavaduitorii economiei de stat si cred ca economia de piata este singura solutie pentru o dezvoltare rapida si consistenta. Povestile de genul 'sa ne intoarcem la centralism si dirijism' nu mai sunt de actualitate, nu doar in Romania, ci in toata lumea'', a conchis presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.