Persoanele cu surplus de grasime in zona abdominala sunt supuse risculului de deces din cauza bolilor specifice obezitatii, chiar daca indicele de masa corporala are o valoare normala, potrivit unui studiu al Institutului German de Nutritie, citat de Reuters

Indicele de masa corporala (IMC) este un instrument de evaluare a greutatii corporale, iar calcularea sa se face in functie de greutatea corporala si de inaltime. Valorile normale ale IMC sunt cuprinse intre 18.5 si 24.9.

O crestere a circumferintei taliei cu cinci centimetri, fata de cea optima, mareste cu 17% riscul de deces la barbati si cu 13% la femei, potrivit specialistilor de la Institutul German de Nutritie Potsdam-Rehbruecke.

Astfel, potrivit studiului coordonat de dr. Tobias Pischon, barbatii cu un IMC normal, dar cu o circumferinta a taliei peste valorile normale, au avut rata mortalitatii de doua ori mai mare decat barbatii cu o talie subtire.

La femei, rata mortalitatii s-a dovedit a fi cu 79% mai mare in cazul celor cu o circumferinta a taliei mare, fata de cele cu circumferinta taliei normala.

Potrivit medicului Marius Vintila, de la Clinica de Medicina Interna si Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta Pantelimon, din Bucuresti, o circumferinta a taliei de peste 88 de centimetri la femei si peste 102 centimetri la barbati indica riscuri cardiometabolice, deoarece grasimea abdominala se aseaza intre organe, le incetineste activitatea si, de asemenea, creste riscurile deteriorarii vaselor de sange.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.