Construirea Catedralei Mantuirii Neamului pe locul din apropierea Palatului Parlamentului ar putea aduce avantaje substantiale unui grup numeros de fosti proprietari, dar si destule batai de cap Guvernului. Trecerea celor 110.000 de metri patrati de teren, situati in Calea 13 Septembrie, din domeniul public al statului in domeniul privat al acestuia - prevazuta in OUG 19/2005 - le da ocazia fostilor proprietari deposedati abuziv de regimul comunist sa-si revendice drepturile. In aceste conditii, Guvernul va fi obligat sa le acorde acestora despagubiri, avand in vedere ca pe parcela respectiva nu mai exista nici o cladire, ba mai mult, acolo va fi ridicata Catedrala Neamului.

Potrivit pachetului de legi privind proprietatea, pentru care Executivul se pregateste sa-si asume raspunderea in Parlament, persoanele carora le-au fost confiscate casele si acestea nu mai pot fi retrocedate in natura vor primi actiuni din fondul special "Proprietatea", pe care le vor putea vinde pe piata de capital. Ordonanta cu pricina le va oferi astfel ocazia deposedatilor abuziv sa primeasca reparatii, lucru pe care nu-l puteau face inainte, intrucat pamantul cu pricina era in proprietatea publica a statului, caz in care legea nu permite formularea de cereri de despagubire. Ordonanta privind construirea Catedralei Neamului ramane deocamdata in sertarele deputatilor de la Comisia juridica, asteptand avizele de la Consiliul Superior de Aparare a Tarii si de la Ministerul Apararii Nationale. Comisia a dezbatut ieri acest subiect si a decis sa amane elaborarea raportului pana la primirea documentelor amintite.

Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon, ne-a declarat ieri ca avizul pentru Catedrala Mantuirii Neamului poate fi dat fara probleme, eventual cu o mica deplasare a cladirii. Reprezentantul Partidului Conservator sustine insa ca Executivul fie a dat dovada de superficialitate, fie a vrut sa scape de presiunile Patriarhiei cand a oferit "un amplasament nesigur". "Zona este minata, dar nu de dispozitive militare, ci de chestiuni juridice, pentru ca trecerea terenului din 13 Septembrie in domeniul privat al statului ar putea duce la o explozie de procese din partea proprietarilor de pe terenul respectiv, deposedati abuziv de regimul comunist", a precizat presedintele Comisiei juridice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.