Astazi tranzactiile cu heroina se fac in plina strada. Este drogul care domina in Capitala. Peste 40.000 de consumatori la nivel national, dintre care peste 30.000 in Capitala. Drogurile se vand in zona scolilor, in cluburi si chiar langa centrele de dezintoxicare.

Luni, 20 octombrie, ora 12.22. Pe strada Argeselu, in cartierul Berceni se deruleaza o tranzactie intre un dealer stradal si un consumator. Tanarul in geaca de piele isi expune doza cumparata fara sa-i fie teama de repercusiunile legii

Din cauza supradozelor sau a narcozelor, tinerii mor pe capete in Romania. Pentru a-si obtine dozele talharesc oameni nevinovati. Parintii nu mai stiu la ce scoli sa-si inscrie copiii pentru a-i feri de flagelul “mortii albe”. De partea cealalta, copiii traficantilor stradali dorm cu spaima cuibarita in suflet sa nu le sparga iar mascatii si sa nu-i ia pe tati sau pe mami la sectie.

Tot ei, copiii traficantilor si chiar ai consumatorilor, sunt exploatati pe post de “carausi”, fiindca varstele fragede nu cad sub incidenta legii. Nu sunt cazuri izolate. Vorbim despre un fenomen. Un fenomen care a scapat de sub control. “Adevarul” prezinta fenomenul in toata hidosenia sa, surprins prin flagranturi, descinderi si munca sub acoperire.

Tranzactii la vedere

Luni, 20 octombrie 2008, strada Argeselu, Berceni. Doi tineri, baiat si fata, cu varste de pana in 30 de ani, se apropie de dealerii zonei. Unul dintre cei trei vanzatori de heroina dispare cateva minute in spatele blocului din apropiere. Se intoarce cu o “bila” (heroina impachetata in staniol, hartie sau celofan). Tonul vocilor implicate in negociere urca brusc. Ceva nu merge cum trebuie.Cumparatorul scoate din buzunar niste hartii care par a fi certificate de depozit. Ne dam seama ca acesta este obiectul disputei. Dealerii studiaza pe rand hartiile, unul dintre ei pare sa nu accepte schimbul. In cele din urma, se bate palma.

La ora 12.22, fotoreporterul “Adevarul” surprinde incheierea afacerii. Cuplul de cumparatori pleaca linistit spre casa. In urma lor, pe strada Argeselu, dealerii isi asteapta urmatoarea victima.
„Furam orice. Durerile de sevraj erau groaznice”

Marti, 4 noiembrie, Gradistea. Centrul postcura sustinut de asociatia internationale Teen - Challenge. Daniel Dragan, 25 de ani, fost consumator. S-a apucat de heroina din simpla curiozitate, desi avea deja in familie un dependent - sora sa mai mare, care ii spunea: “Daniele, uita-te la mine, ca asa o sa ajungi!”.

Ca orice consumator, la inceput a trait cu impresia ca se va putea lasa oricand. Dupa cinci-sase luni de injectare a heroinei si-a dat seama insa ca este dependent.

Totul s-a schimbat. S-a internat de doua ori la dezintoxicare, s-a dus la tara ca sa stea departe de anturaj, dar de fiecare data cand se intorcea sfarsea prin a-si injecta heroina.

“Ca sa ai sanse cu adevarat trebuie sa ajungi in ultimul stadiu, sa ajungi in situatii disperate”, spune Daniel, care va implini in curand 15 luni de cand e “curat”. A trecut chiar prin toate etapele de decadere parcurse de un “junkie” (dependent de droguri) in ultimul stadiu.

A vandut din casa ca sa-si cumpere doza, iar tatal sau l-a alungat: “Imi pierdusem toti prietenii, familia. Traiam pe strazi, in scari de bloc, furam in fiecare zi. Ma intalneam cu mama si atunci ii furam bani sau telefonul din mana. Trebuia sa-mi injectez heroina. Durerile erau groaznice. Nimeni nu poate explica in cuvinte durerea de sevraj si nimeni nu poate intelege daca n-a trecut prin asa ceva”, povesteste Daniel. Cel mai mult a suferit atunci cand a inteles ca si mama lui se temea de el: “O vedeam dimineata, cand iesea din bloc si pleca la munca, cum se uita speriata in stanga si in dreapta, sa vada daca o astept la coltul blocului. Simteam ca nu mai am puterea sa continui”. Si atunci l-a intalnit pe psihologul de la Teen-Challenge, Valeriu Costea.

Tocmai iesea din ultima cura de dezintoxicare si Costea l-a intervievat pe Daniel sa vada cat de mult isi doreste sa scape. Asa a intrat in programul de un an al centrului de la Gradistea, unde s-a “reinventat” pas cu pas.

„Infractiuni de procurare”

Iulian Marin, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din Politia Capitalei, spune ca acesta este traditia afacerilor cu droguri: marile tranzactii se desfasoara in locuri izolate, dar vanzarile la bucata au coborat in strada. Faptul ca pe Argeselu s-a platit cu certificate de depozit nu-i mira pe politisti.
Este traseul obisnuit parcurs de dependenti: cand nu mai au bani gheata, vand totul din casa. Povestesc ca o mama a descoperit cand s-a intors din weekend ca batea vantul, la propriu si la figurat, prin apartament. Fiul sau vanduse totul, inclusiv caloriferele si ferestrele, pentru a-si cumpara portia zilnica de heroina (care ajunge la circa 300 de lei).

In faza urmatoare, dependentii trec la tot felul de “combinatii” la limita legii, iar in final ajung la talharii. Heroina este drogul cu cel mai mare potential infractional, din cauza asa-numitelor “actiuni de procurare”. Adjunctul Sectiei 16 Politie, Berceni, spune ca majoritatea infractiunilor de pe raza lor de actiune sunt legate de consu­mul de droguri.

Heroina ucide sigur

Heroina este o pudra alba sau bruna din familia opiaceelor, provoaca stari euforizante si are o putere analgezica de 10 ori mai mare decat a morfinei. Creeaza dependenta la cel mult a 10-a injectare, da cel mai dureros sevraj si rata de succes la tratament este infima. Injectarea este cea mai periculoasa, din cauza ritmului in care consumatorul simte nevoia sa creasca portia si a riscului de supradoza. Intotdeauna apar tulburari psihice la consumatorii de heroina. Moartea se poate produce in timp prin embolie pulmonara si ciroza, iar la supradoza, prin stop cardiac si blocaj respirator.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.