Acesta include in premiera varianta injectabila a vaccinului antipolio si vaccinul impotriva cancerului de col uterin
Ministerul Sanatatii (MS) a elaborat un nou calendar de vaccinare, dupa mai mult de un deceniu fara schimbari in domeniu. Presedintele Comitetului National de Vaccinologie din Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat, potrivit Mediafax, ca, noul program prevede inlocuirea variantei orale a vaccinului antipolio cu un produs injectabil, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si includerea vaccinului impotriva cancerului de col uterin.

"Tinta pentru urmatorii ani este reprezentata de eradicarea poliomielitei", a spus medicul. O alta noutate ar fi intarirea rezistentei fata de tetanos si difterie si in consecinta vaccinarea adultilor in rapel din 10 in 10 ani. "Suntem in zona de mare circulatie dinspre Asia si Europa de Est, suntem o tara de tranzit, trebuie sa luam masuri de securitate pentru prevenirea intrarii de noi microorganisme. In viitor ne dorim sa introducem noi vaccinuri la copiii sub sa­se luni, rotavirusul, pneumococ, hemofilus. Pentru aceasta avem stabilita o intalnire in februarie, membrii comitetului trebuie sa evalueze, sa vina cu pareri pro si contra", a explicat Streinu Cercel.

Din 17 noiembrie va fi intro­dus, pentru prima data in Romania, vaccinul impotriva cancerului de col uterin la fetitele de clasa a IV-a, iar de la 1 decembrie 2008 intra in vigoare noul calendar de vaccinare.

Potrivit calendarului, in primele 24 de ore de la nastere copiii primesc prima doza de vaccin impotriva hepatitei B, apoi in perioada 4-7 zile sunt vaccinati pentru profilaxia specifica a tuberculozei (BCG). La doua luni, copiii primesc simultan vaccinul diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), vaccin polio inactivat (VPI) si a doua doza de vaccin hepatitic B (HepB), iar la patru luni o noua doza DTPa - VPI-simultan. Calendarul prevede ca la sase luni bebelusii sa primeasca simultan vaccinul DTPa - VPI si ultima doza HepB, iar la un an DTPa - VPI si vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO). La patru ani este ad­ministrata o alta doza DTPa, iar la sapte ani RRO, in campanii scolare. La noua ani va fi administrat vaccinul impotriva cancerului de col uterin, la 14 ani (in clasa a VIII-a) vaccinul diftero-tetanic pentru adulti (dT). La 24 de ani si, ulterior, din zece in zece ani, se va face vaccin dT.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.