Cunoscutul Algocalmin provoaca locuitorilor din tarile din nordul Europei o boala severa. In state din estul continetului, studiile au dovedit ca nu exista nici un risc. Deocamdata, in Romania nu s-a facut nici un studiu
Metamizolul, medicament vindut pe piata romaneasca sub numele de Algocalmin, este foarte eficace in combaterea durerilor si in scaderea febrei. In Canada si SUA, produsul a fost scos de pe piata in anii ’70, pentru ca s-a constatat ca prezinta risc de agranulocitoza. "Este o boala severa care scade numarul de globule albe din singe si in consecinta scade imunitatea organismului. Studii facute in tari din nordul Europei au demonstrat ca riscul de aparitie a bolii exista si aici. Insa cercetari facute in Bulgaria, Ungaria, Israel si Polonia au demonstrat ca la populatiile din aceste tari nu exista nici un risc", ne-a declarat prof. dr. Ioan Fulga, profesor la UMF "Carol Davila" Bucuresti. Specialistii au gasit o posibila explicatie: acest medicament actioneaza in functie de particularitatile genetice.

In Romania insa, acest efect al Algocalminului nu a fost testat. "Personal, cred ca medicamentul este foarte sigur si nu provoaca imbolnaviri in tara noastra, insa un studiu similar celor facute in alte tari ar fi necesar", mai spune Fulga. Sicomed, compania care comercializeaza la noi Algocalminul, si-a anuntat intentia de a demara in aceasta toamna un studiu privind acest produs, care va dura 5 ani si va contine raportari anuale. Subiectul a fost dezbatut in cadrul manifestarii "Zilele Medicamentului" organizate la Iasi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.