Aproximativ 600 de kilograme de produse alimentare au fost retrase din bufetele din incinta scolilor si gradinitelor, acestea fiind prea sarate, prea dulci sau cu un continut caloric mai mare de 300 de kilocalorii pe unitatea de produs, potrivit unui raport al Inspectiei Sanitare de Stat citat de NewsIn.

De asemenea, bufeturile din incinta scolilor si gradinitelor comercializau bauturi racoritoare carbogazoase, care nu respecta normele privind compozitia acestora.

In urma controalelor efectuate de Inspectia Sanitara de Stat s-a descoperit ca in incinta unitatilor de invatamant prescolar in mai mult de 39% din cazuri, meniul nu era aprobat si avizat de medicul coordonator, iar ancheta alimentara efectuata evidentiaza un regim alimentar hiperproteic, hiperlipidic si hipoglucidic.

S-a mai constatat ca o parte din personalul angajat nu avea efectuate examenele medicale periodice sau la angajare, iar toti salariatii din blocurile alimentare ale unitatilor de invatamant nu au efectuat cursuri de instruire in notiuni fundamentale de igiena.

Pentru neconformitatile constatate, au fost aplicate 60 sanctiuni contraventionale, intre care 11 amenzi in valoare totala de 18.600 lei.

In cadrul actiunii de verificare a respectarii prevederilor legate de lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, Inspectia Sanitara de Stat a verificat, in perioada 29 septembrie-octombrie, 245 de unitati de invatamant scolar si 327 de gradinite.

Ministerul Sanatatii a facut publica, in august, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie. Potrivit listei, nu mai pot fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, sunt interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care pot avea pana la 350 Kcal.

Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut mare de grasimi pe suta de grame. Elevii nu mai pot cumpara de la magazinele din incinta scolilor nici chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sarate si seminte sarate, din cauza ca acestea contin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.