Decizia furnizorilor de a sista livarile de medicamente si materiale sanitare risca sa blocheze total activitatea unitatilor medicale * Sunt tratate doar cazurile de urgenta

Decizia furnizorilor de materiale sanitare si medicamente de a sista livrarile risca sa blocheze total activitatea spitalelor, ieri fiind deja vizibile primele semne de restrangere a activitatii in unele unitati medicale.

Spitalul Clinic Judetean din Targu Mures a anuntat ca pana la "definitivarea situatiei privind furnizarea de medicamente, materiale sanitare si reactivi" trateaza doar cazurile de urgenta. Conducerea spitalului isi motiveaza decizia prin faptul ca spitalul este "de urgenta", iar ponderea cazurilor de urgenta este si trebuie sa fie superioara cazurilor cronice, planificate pe liste de asteptare.

La randul sau, Spitalul Clinic Judetean din Sibiu a anuntat ca are suficiente stocuri de medicamente pentru a face fata crizei declansate de distribuitorii de materiale sanitare si de medicamente. Stocul actual va ajunge cel putin o luna de zile, pentru tratarea pacientilor internati la Spitalul Clinic Judetean din Sibiu. Spitalele din judetul Suceava au stocuri reduse de materiale sanitare, iar personalul medical face apel la pacienti sa-si cumpere astfel de produse. Cea mai mare unitate spitaliceasca din Timis, Spitalul Clinic Judetean Timisoara, va epuiza stocul de medicamente si materiale sanitare la finele acestei saptamani.

Prof. univ. dr. Virgil Paunescu, directorul spitalului, a precizat ieri ca institutia pe care o conduce a intrat in 2005 cu o datorie de aproape 150 de miliarde de lei, din care, peste 100 de miliarde de lei reprezinta cheltuieli pentru medicamente si materiale sanitare, iar restul sunt cheltuieli pentru alte servicii (apa, curent, gaz, spalatorie). Spitalul Judetean Harghita si-ar putea restrictiona activitatea pentru a putea face rost de bani ca sa-si plateasca datoriile catre furnizorii de materiale sanitare. Directorul spitalului, dr. Bokor Marton, a declarat ca restantele se ridica la 18 miliarde de lei, bani de care unitatea sanitara nu dispune.

"Speram ca daca se trateaza doar cazurile de urgenta vom putea face economii, astfel incat sa reusim sa platim o parte din datorii", a spus directorul. Unitatea medicala harghiteana mai are in stoc materiale sanitare pentru aproximativ 2-3 saptamani. Rezerva de materiale sanitare existenta in judetul Cluj ar putea asigura activitatea spitalelor pe urmatoarele trei luni, a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Cluj, Laura Morar. Si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta isi va restrange activitatea din cauza furnizorilor care refuza sa mai livreze medicamente catre unitatile sanitare, a anuntat ieri conducerea unitatii medicale. Directorul institutiei, dr. Catalin Grasa, a declarat ca in prezent in farmacie exista un stoc de medicamente care asigura o "supravietuire" de o saptamana, cel mult zece zile.

Potrivit acestuia, in astfel de conditii activitatea medicala va fi restransa, fiind preluate doar urgentele, iar bolnavii cronici urmand sa fie reprogramati. In judetul Mehedinti, spitalele sunt la un pas de a fi inchise, a declarat ieri presedintele filialei Sindicatului Sanitas, Stela Buliga. Potrivit sursei citate, nedecontarea serviciilor din perioada 2003-2004 a condus la acumularea de catre cele cinci spitale din Mehedinti a unor datorii catre furnizorii de materiale sanitare, medicamente si servicii de circa 100 de miliarde de lei." Spitalele din Mehedinti se confrunta cu un adevarat colaps financiar. Politica sanitara promovata pana in prezent trebuie revizuita, astfel incat cadrele medicale sa nu mai fie nevoite sa faca cheta pentru a aproviziona spitalele cu materiale strict urgente si vitale pentru salvarea unor vieti omenesti", a spus Buliga.

Unifarm, solutia de urgenta

Ministerul Sanatatii a dispus ca spitalele cu stocuri diminuate sa primeasca materiale sanitare - seringi, ace, vata, fese etc prin livrarea de catre Unifarm S.A. - unitatea de distributie a MS. Aceasta poate sa asigure necesarul de produse la toate spitalele din tara pana cand criza se va termina, sustine ministrul. "Compania Unifarm va furniza spitalelor tot ceea ce au nevoie atunci cand vor solicita, dar nu inainte ca acestea sa organizeze licitatii pe plan local si sa se informeze care dintre distribuitorii cu care au contract isi mai onoreaza comenzile de medicamente", a declarat ieri directorul general al companiei, Elena Pascu. Ea a precizat ca Unifarm este o companie strategica, la care unic actionar este statul. Dupa ce fiecare spital va face o situatie a stocurilor si, in conditiile in care nu are alta sursa de aprovizionare, se va putea adresa companiei Unifarm.

In urma cu o saptamana, furnizorii de produse medicale au decis sa sisteze livrarea de marfa (ace, seringi, vata medicinala, perfuzii etc.) catre toate spitalele din tara, chiar daca, in situatia de a mai avea datorii neplatite se afla, potrivit ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, doar 38 de astfel de institutii. Vineri, ministrul i-a acuzat pe furnizorii de materiale sanitare ca au creat o situatie de criza in sistemul sanitar "numai din dorinta de a avea cat mai mult profit". Potrivit lui Cinteza, situatia datoriilor la furnizorii de produse medicale la 30 aprilie 2005, cand mai erau de platit aproximativ 200 de miliarde de lei, era mult mai buna decat la 30 iunie 2004. De asemenea, cele aproximativ 300 de miliarde de lei, care reprezinta datoriile angajate de catre spitale peste prevederile bugetare din 2004, au fost incluse intr-o lege votata de catre actualul Guvern si care se afla in faza de promulgare la Parlament, pentru a putea fi platite legal. Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale a raspuns vehement criticilor formulate de ministrul Sanatatii si l-au acuzat ca prezinta o versiune deformata a faptelor.

"Atunci cand vorbeste despre dorinta noastra desantata de a ne vedea realizate profiturile, domnul Cinteza ar fi bine sa nu uite nici o clipa ca timp de un an si doua luni de zile am livrat marfa sistemului fara sa fim platiti. Sa nu uite nici o clipa ca spitalele au continuat sa functioneze doar datorita intelegerii aproape nelimitate de care au dat dovada furnizorii fata de sistem, fata de problemele pe care sistemul le are in ultimii trei ani. Noi nu am spus niciodata ca responsabilitatea si vinovatia pentru situatia de criza in care ne gasim acum este responsabilitatea singulara a ministrului Cinteza sau a Ministerului Sanatatii in general. Acuzele pe care le aducem noi si pe care vom continua sa le aducem cata vreme Ministerul Sanatatii escaladeaza acest conflict se refera la toata administratia actuala a tarii", precizeaza conducerea Asociatiei.

Aceasta considera ca indemnul ministrului Sanatatii catre spitale de a incheia contracte cu acele companii care sunt dispuse sa le incheie, pe de o parte, si faptul ca va apela ca furnizor la Unifarm, este un apel la incalcarea legii. "Daca domnul Cinteza nu stie, in Romania achizitiile publice se fac asa cum zice legea, nu cum vrea dumnealui. Credem ca afirmatiile ministrului cu privire la Unifarm, la producatorii externi cu care va lua legatura direct si la interdictia pentru unele companii romanesti de a participa la licitatii reprezinta afirmatii iresponsabile, care vin pe de o parte, din necunoasterea legii si pe de alta parte, din reaua vointa in rezolvarea crizei in care ne gasim", spun furnizorii de produse medicale.

Cinteza acuza complicitatea distribuitori - PSD

Distribuitorii de medicamente au decis si ei sa opreasca de ieri livrarea catre farmacii si spitale. Ca si furnizorii de produse medicale, ei au invocat acelasi motiv - neplata datoriilor, unele dintre ele mai vechi de trei ani. Mircea Cinteza considera insa masura "pripita, neintemeiata si injusta, pentru ca mare parte din datorii au fost angajate de spitale in afara bugetelor aprobate, insa cu complicitatea tacuta dintre distribuitori si guvernantii PSD". Cu toate acestea, legea votata de actualul Executiv, ce urmeaza a fi promulgata, va permite plata legala a datoriilor nelegale angajate de spitale si farmacii.

Ele insa nu pot fi platite anul acesta, ci in 2006, pentru ca ele nu au fost prevazute in bugetul actual, intocmit de Guvernul Nastase. Presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Dragos Dinu, spune insa ca in Romania nu exista alternativa viabila pentru sustinerea sistemului sanitar, iar a se vorbi despre un interes al furnizorilor pentru profit imediat este absurd. "Stim ca este o gaura enorma in buget. Deja se incearca a fi aruncata pe anul viitor si anul viitor iar vom greva bugetul si nu vom mai iesi niciodata din aceasta perpetua rostogolire a datoriei. Deci, undeva, la un moment dat, trebuie fiecare dintre cei implicati sa-si asume responsabilitatea si sa vina cu o solutie viabila", spune Dinu.

Distribuitorii de medicamente sunt decisi sa continue negocierile cu Ministerul Sanatatii. Pana la o solutie comuna nu ne ramane decat sa speram ca stocurile de medicamente ale farmaciilor si spitalelor sunt sufieciente. Singura veste buna pentru acest inceput de saptamana este faptul ca, de ieri, in farmacii, medicamentele importate in dolari s-au ieftinit, in medie cu 20%, ca urmare a unor reglementari adoptate in martie si care au fost agreate de importatorii si distribuitorii de medicamente. Acestea reprezinta circa 40% din piata medicamentelor din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.