Poluarea apelor, defrisarile, pericolul nuclear si noxele cauzate de transportul urban sunt problemele grave de mediu pe care le identifica, in prezent, 76% dintre romani, potrivit unui raport de cercetare prezentat de organizatia neguvernamentala Terra Mileniul III

Aproape jumatate dintre romanii care locuiesc in mediul urban considera ca principalii vinovati pentru problemele legate de mediu sunt chiar cetatenii. Un procent ceva mai mic, aproximativ 40% indica drept cauze pentru problemele de mediu sunt legislatia incompleta si institutiile publice care nu aplica legile in mod corespunzator.

Conform aceluiasi raport, romanii se tem ca viitorul nepotilor va fi marcat de poluarea crescuta, lipsa de receptivitate a decidentilor si dorinta populatiei de a manca "eco". Raportul arata ca, peste 20 de ani, cele mai grave probleme de mediu cu care ne vom confrunta sunt poluarea severa a aerului (indicata de 53,5% dintre respondenti), paduri si spatii verzi insuficiente (36,7%), efectul de sera (35,9%), poluarea severa a apelor (33%), rezerve insuficiente de apa potabila (20,5%) si suprapopularea (13,4%).

Doar 21% dintre romani au participat la actiuni de protectie a mediului

Majoritatea populatiei urbane se deplaseaza cel mai frecvent pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun, evita sa cumpere produse alimentare care au fost tratate chimic sau modificate genetic, declara ca nu arunca gunoi in spatii neamenajate si scot din priza aparatele electrice atunci cand nu le folosesc. In jur de 44% dintre romani folosesc becuri ecologice si colecteaza selectiv hartia, plasticul si sticla, iar doar 19% dintre ei inlocuiesc pungile de plastic cu pungi din material textil.

Raportul Terra Mileniul III arata ca populatia urbana consuma preponderent alimente produse in Romania (69%) sau in propria gospodarie (21%), doar 7% consumand preponderent alimente din import.

Cu privire la mijlocul de transport folosit cel mai frecvent, la nivelul populatiei urbane, 38% au declarat ca merg pe jos, 28% folosesc de obicei masina, 26% merg cu transportul in comun si numai 4% folosesc bicicleta pentru deplasari.

In total, 21% din populatia urbana a Romaniei a contribuit la o actiune de protectie a mediului, 6% au contribuit cu bani si ca voluntari, 10% ca voluntari si 5% cu bani.
Poluarea mediului este considerata de jumatate din populatia urbana ca o problema de prima importanta, iar 53% cosidera ca trebuie sa sacrificam cresterea economica a tarii pentru a proteja mediul in care traim.

Taxe si amenzi mai mari pentru cei care polueaza

Peste 80% dintre rezidentii oraselor din Romania sunt de parere ca Guvernul cheltuieste prea putin pentru protectia si imbunatatirea mediului inconjurator. De altfel, peste doua treimi din populatia urbana sunt de acord ca "guvernul trebuie sa reduca poluarea mediului, aceasta nu ar trebui sa ma coste pe mine niciun ban".

Peste 90% dintre respondenti s-au declarat de acord cu introducerea sau cresterea considerabila a taxelor sau amenzilor pentru aruncarea gunoiului in spatii neamenajate si pentru firmele cu tehnologie invechita, care polueaza mediul.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.165 persoane, cu varsta de peste 18 ani, din 67 de orase din Romania, in perioada 25 iulie-10 august 2008.

Raportul de Cercetare privind Protectia Mediului in Romania a fost realizat de Fundatia Terra Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, in cadrul proiectului "Gandeste politici verzi", finantat de CEE Trust si Fundatia Soros. Cercetarea aurmarit sa analizeze perceptia si asteptarile cetatenilor in domeniul protectiei mediului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.