In Romania traiesc 30.000 de copii autisti, invizibili pentru statul roman, motiv pentru care, cotidianul Jurnalul National a lansat o campanie de presa care atrage atentia ca acesti copii, “tratati doar cu ignoranta si cu sedative” au drepturi prevazute prin lege, care trebuie respectate.

Ziaristii au obtinut sprijinul mai multor personalitati publice intre care Horia Roman Patapievici, Mircea Cartarescu, Maia Morgenstern, Dan Puric sau Cristina Topescu, Mihaela Radulescu si Andreea Marin-Banica, dar acesti copii au nevoie de adeziunea fiecaruia dintre noi. De aceea, toti cei induiosati sunt incurajati sa semneze scrisoarea deschisa publicata de Jurnalul National.

Andreea Marin Banica publica de asemenea pe blogul ei, un apel pentru ajutorararea copiilor cu autism si a parintilor disperati. “Dupa ce am devenit mama, am simtit o data in plus ca se apropie timpul cand trebuie facut mult mai mult si asta implica forte care trebuie sa vina impreuna, mana in mana, fiindca nimeni nu se poate lupta de unul singur pentru un fenomen atat de greu de vindecat. Cand spun “fenomen” nu ma gandesc la autism, la boala in sine, ci la ignoranta, lipsa de informatii si de implicare din Romania anului 2008, la un nivel care ar putea schimba cu adevarat lucrurile pentru zecile de mii de copii ce sufera de autism si pentru familiile lor”, scrie Andreea Marin Banica.

"Fii alaturi de copiii autisti si semneaza scrisoarea deschisa", incurajeaza si jurnalista Andreea Sminchise pe blogul personal. Ea publica si marturia unei mame cu doi copii autisti, care se lupta cu indiferenta si lipsa de informare a autoritatilor. “Eu am doi copii. Autisti. Cel mare, de 9 ani si 10 luni, e si orb. A fost diagnosticat foarte tarziu, pe la 4 ani. Mi se spunea: «Doamna, e nevazator si are alt ritm de dezvoltare». M-au facut si nebuna (...). Cu cel mare ma inteleg asa: il intreb - vrei asta? Si el da un semn. Nu cere nimic. Fetita nu vorbea de nici o culoare. La cresa mi s-a zis ca va incepe sa vorbeasca. Apoi, m-am gandit: asta e crucea mea, o duc. Vorbesc cu ea si parca vorbesc cu peretele. Am fost cu ea timp de 5 zile la Bucuresti la Comisia de Evaluare. Doctorul mi-a zis: «nu e vina dumneavoastra, nu e vina nimanui, nu e un tratament specific»”.

Artista Elena Lupu prezinta in acelasi timp, un alt mod de a lupta impotriva indiferentei. Astazi va avea loc vernisajul artistei, care expune alaturi de fiul ei, Cezar, in varsta de 8 ani, care este autist. Lucrarile despre o lume ciudata a unui copil si despre incercarea mamei de a intelege lumea copilui, vor fi expuse la Galeria Galateea din Bucuresti, pana pe data de 5 noiembrie.



Desenele lui Cezar, un copil special


“De aceasta data, am incercat sa vad lumea prin ochii fiului meu Cezar. El observa esenta, ceea ce conteaza si astfel lucrurile simple devin spectaculoase”
, spune Elena. Alaturi de lucrarile ei, sunt expuse si desene ale fiului autist.

Prin aceasta expozitie, Elena a vrut sa arate ca si copii autisi sunt talentati si valorosi, dar au nevoie de ajutor pentru a-si exprima calitatile. De altfel, unul dintre obiectivele Elenei este sa sprijine asociatiile din domeniu sa infiinteze in Bucuresti un centru cultural destinat copiilor autisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.