Echivalentul populatiei Giurgiului dispare in fiecare an din cauza sistemului medical defectuos. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: "Nu comentez prostii ... Muncesc si nu am timp de alte lucruri"
Sistemul sanitar romanesc ucide intr-un an peste 60.000 de persoane. Acesta este unul dintre semnalele de alarma trase de prof. dr. Cristian Vladescu, presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicii din domeniul sanatatii publice. Comisia a prezentat luni propunerea de politica publica de sanatate care contine si o radiografie a sistemului actual sanitar, precum si a starii de sanatate a populatiei, relateaza Cotidianul.

Care credeti ca ar fi solutia pentru a opri mortalitatea din spitale, provocata de neglijenta medicilor? Spune parerea pe forum !

La capitolul mortalitate evitabila, adica afectiuni care ar putea fi tratate de un sistem functional, raportul arata ca jumatate dintre decesele la barbati si peste o treime la femei puteau fi evitate.

"Disfunctionalitatile sistemului duc la decesul a peste 60.000 de oameni, adica anual dispare populatia echivalenta a unui oras ca Slobozia sau ca Giurgiu", se arata in raportul Comisiei prezidentiale.

Potrivit autorului raportului, care are la baza date ale Directiei Generale de Specialitate a Uniunii Europene si ale OMS, cifra reprezinta decese evitabile, adica provocate de boli tratabile. "Acesti pacienti mor din cauza sistemnului sanitar romanesc, care nu este performant si nu este disponibil, pentru ca vorbim de boli pentru care exista cunostinte medicale, tratamente si alternative terapeutice. Mai exact, decesele sunt imputabile sistemului", a declarat, pentru Gandul, prof.dr. Cristian Vladescu. Printre acestea, sunt exemplificate bolile ischemice, in cazul carora 50% dintre decese ar trebui evitate, leucemia sub 45 de ani, care este vindecabila, la fel si cancerul de col uterin, care n-ar trebui sa provoace moartea pacientelor cu varste sub 65 de ani.

Totodata, in Romania mor oameni din cauza bolilor transmisibile, specifice lumii a treia, cum sunt pneumoniile, tuberculoza, pe care un sistem performant le trateaza fara probleme. "La noi se moare din cauza infectiilor bacteriene, din cauza unor sinuzite, deviatii de sept sau apendicite, ceea ce este absurd", mai precizeaza prof.dr.Vladescu. Autorul raportului spune ca, daca am introduce si decesele care ar fi putut fi prevenite, numarul deceselor evitabile intr-un an s-ar dubla.

In raport se mai arata ca un copil nascut in Romania in 2007 are de 6 ori mai mari riscuri de a deceda in primul an de viata, comparativ cu unul nascut in Suedia si de aproximativ de 3 ori mai mari fata de unul nascut in Ungaria. Incidenta hepatitei B este dubla fata de cea a statelor Uniunii Europene, iar la tuberculoza, cea mai mare.

La femei, Romania detine cea mai mare rata de deces prin cancer de col uterin, o afectiune care poate fi depistata la timp si vindecata, riscul de deces prin aceasta boala fiind de 10 ori mai mare decat pentru o femeie din Franta sau din Finlanda si de 3-4 ori decat in Slovacia sau in Cehia. Inca dinainte de a intra in UE, Romania avea cu o treime mai putin personal medical la 1.000 de locuitori fata de media europeana. De asemenea, anumite regiuni, cum ar fi mediul rural, au o acoperire si mai slaba cu personal medical.


Spagi de 300 de milioane de euro pe an

Pentru ca nu se pune deloc accentul pe politicile de preventie, Romania inregistreaza in continuare una dintre cele mai mari rate de spitalizare din UE. "Spitalele reprezinta una din «ariile» principale asupra careia trebuie sa intervenim", a mai spus Cristian Vladescu. Sectorul spitalicesc din Romania consuma peste 50% din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Una dintre principalele observatii din raport este ca o mare parte din capacitatea spitalelor este dedicata unor proceduri, care ar trebui furnizate in cadrul ambulatoriilor. "Oamenii nu pot aprecia performanta relativ scazuta a sistemului lor spitalicesc", considera expertii. Acestia subliniaza si ca practica spagilor limiteaza si ingreuneaza accesul la serviciile din spitale. Nivelul spagilor se situa la peste 300 de milioane de euro in 2004, relateaza EVZ.

In ceea ce priveste politica medicamentului, comparativ cu celelalte tari membre UE, Romania cheltuieste unul dintre cele mai mari procente din bugetul sanitar pentru medicamente. "In lipsa unor reglementari specifice, marketingul industriei farmaceutice reuseste sa promoveze utilizarea unor produse extrem de scumpe", considera expertii.

Ministrul Sanatatii: "Voi citi raportul cand ma voi baga la somn"

"Nu am avut timp sa citesc acel raport, nu stiu despre ce este vorba, pentru ca eu muncesc, iar atat timp cat muncesc nu am timp sa fac si alte lucruri. Nu am ce comenta despre acel raport, nu stiu ce contine si nici nu am nevoie de traducatori. Eu nu am fost invitat la sedinta Biroului Permanent al PD-L, deci nu am despre ce sa comentez, pentru ca nu stiu despre ce este vorba. Atata timp cat sunt la munca, eu nu am timp sa ma uit la televizor sau sa citesc presa. Cel mai probabil voi citit acel raport dupa ce imi voi termina treaba, la noapte, probabil inainte de a ma baga la somn. Nu comentez prostii, atat timp cat eu muncesc, iar cei de la ziarul Gandul se ocupa cu improscarea oamenilor adevarati din sistemul sanitar. Mai am doua luni de mandat si mi le voi duce la capat, asa cum am facut si in acesti patru ani de zile", a precizat ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.


REALITATEA.NET - 60.000 de români mor anual din cauza problemelor sistemului sanitar

Potrivit Romania libera, subfinantarea cronica a sistemului sanitar este prima problema identificata. "In ultimii ani, bugetele sanitare au crescut atat in cifre absolute - de la circa 90 euro/locuitor la peste 200 euro/locuitor - in ultimii ani, cat si ca pondere in PIB de la circa 3% la peste 4% in aceeasi perioada de timp. In ciuda acestei cresteri, Romania continua sa fie pe unul dintre ultimele locuri din UE in ceea ce priveste resursele alocate Sanatatii", se arata in raport. Deputatul PD-L Sorin Paveliu, medic si membru al Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, spune ca "sistemul sanitar romanesc are pretentii de Uniunea Europeana, dar finantarea lui este de nivelul fostelor tari din lagarul sovietic".

Cum in Romania propunerea de buget pe 2009 arata o reducere a bugetului pentru sanatate de la 4,1% in 2008 la 3,9%, in timp ce in UE este de 8% din PIB, iar tendinta este de crestere, recomandarea Comisiei prezidentiale, este de crestere a nivelului de finantare: "In urmatorii 4-7 ani alocatia pentru sanatate ar trebui sa ajunga la nivelul de 6% din PIB".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.