Cresterea salariilor profesorilor, tema de campanie. Cheltuielile publice extravagante si marirea cu 50 la suta a salariilor profesorilor. Care este adevarata legatura dintre acestea?

O fulminanta campanie a izbucnit acum cateva saptamani in presa din Romania, dupa ce jurnalistii au dezvaluit castigurile exorbitante ale unor directori de agentii guvernamentale si societati de stat.

Dezvaluirile au coincis cu legiferarea cresterii cu 50 la suta a salariilor profesorilor, in pofida opozitiei Guvernului. Toate acestea, pe fondul unor discutii reambalate ciclic, in legatura cu cheltuielile extravagante facute de cele doua camere parlamentare.

Dar si cu discrepante uriase intre pensii - o batrana cu pensie de 30 de lei versus pensii echivalente cu mii de euro. Iata un caz de manual pentru o campanie jurnalistica si pentru una politica deopotriva: statul care risipeste in folosul clientelei politice, dar care nu poate (sau nu doreste) sa creasca veniturile profesorilor, pensionarilor si altor categorii. Atractiva la prima vedere, aceasta asociere trebuie luata cu mare atentie.

Cifrele, la rece

Fondul de salarii pe 2008, in Educatie, este de 8,74 miliarde de lei. Cate lefuri nesimtite pot exista in agentiile guvernamentale?

Sa luam cifra de 100 de salarii, de cate 100.000 de lei lunar fiecare. Taierea tuturor acestor “parasute de aur” ar aduce bugetului o economie anuala de 120 de milioane de lei.

Sa presupunem apoi ca programul controversat de achizitionare a celor 1.800 de Dacii Logan pentru Politie, invocate vineri de presedinte, ar fi anulat. S-ar obtine de aici o economie de aproximativ 400 de milioane de lei. Tot cam 400 de milioane de lei cheltuie anual cele doua camere parlamentare - si ele acuzate de risipa.

Sa zicem ca s-ar taia aceste cheltuieli la jumatate. S-ar economisi astfel 200 de milioane de lei. Din aceste surse am putea gasi circa 720 de milioane de lei. Sa presupunem ca toti banii ar fi indreptati catre salariile dascalilor.

Rezultatul? S-ar obtine o crestere cu circa 8 la suta a fondului de salarii. E ceva. Dar ar mai ramane de acoperit restul de 42 la suta! Si asta, nepunand la socoteala medicii, asistentele, functionarii publici, militarii, politistii si alte categorii carora ar fi bine sa le creasca la randul lor salariile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.