Procurorii au decis neinceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al justitiei, Monica Macovei, si al reprezentantului Freedom House, Cristina Guseth, in urma plangerii facute de Tudor Chiuariu in 2007 in legatura cu licitatia pentru auditul din 2005 privind strategia anticoruptie.

"S-a dispus neinceperea urmaririi penale in acest caz, deoarece s-a considerat ca fapta nu exista", a declarat, joi, pentru NewIn Simona Frolu, purtator de cuvant al Parchetului General.

In luna octombrie a anului trecut, Ministerul Justitiei (MJ) a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu auditul efectuat de Freedom House, dupa ce Corpul de Control al ministrului justitiei a finalizat verificarile privind modul de contractare a acestuia.

Verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului justitiei de atunci, Tudor Chiuariu, au vizat modul de contractare de catre Ministerul Justitiei, a serviciilor de audit independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001-2004, se arata in comunicatul MJ de pe 9 octombrie.

Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007, se mai precizeaza in comunicat.

Ministrul de atunci al justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat, pe 23 septembrie 2007, Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel. El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.