Patronul italian al firmei SC Lorentz din Turnu Magurele, Teleorman, a deschis o actiune in instanta impotriva celor 300 de angajate ale sale, dupa ce acestea au declansat un conflict de munca pentru a o schimba din functie pe directoarea de productie, pe care o acuza ca le umileste.

Actiunea muncitoarelor, declansata la 13 octombrie, a avut un caracter spontan, dar, dupa trei zile, a fost declarata greva oficiala, care are ca singura revendicare schimbarea directoarei de productie pentru ca aplica un tratament umilitor lucratoarelor.

Elena Ilicea, liderul Sindicatului Liber Textila Turnu Magurele, a declarat marti, corespondentului NewsIn, ca prima infatisare in instanta trebuia sa aiba loc luni, 20 octombrie, insa reprezentantii sindicatului au solicitat amanarea cu doua zile pentru a avea timp sa-si pregateasca apararea. Muncitoarele si-au angajat si un avocat care sa le apere interesele si pe care il vor plati din fondurile sindicatului, dar si din contributia angajatilor care nu sunt membri de sindicat.

Potrivit declaratiei Elenei Ilincea, muncitoarele nu au revendicari salariale, desi leafa lor nu depaseste nivelul minim pe economie, ci vor doar schimbarea directorului de productie, Sonia Duranti, pe care o acuza de comportament violent, jigniri si umiliri continue. Acesta spune ca directoarea de productie de origine italiana a muscat de ureche o angajata, pe alta a paruit-o si dat-o cu capul de o masina de cusut, uneia i-a aruncat cu o cutie in cap, inca una a lesinat in urma unei altercatii cu aceasta. De asemenea, doua muncitoare au fost silite sa-si scrie demisiile pentru ca nu au venit la munca intr-un week-end. Demisiile au fost apoi afisate la loc vizibil ca pilda pentru cele care ar indrazni sa faca acelasi gest.

Abia dupa o saptamana de la declansarea conflictului patronul italian a venit la o intalnire cu angajatele de la Turnu Magurele, insa a refuzat categoric sa o inlocuiasca pe sefa de productie, Sonia Duranti. Mai mult de atat, potrivit Elenei Ilincea, patronul a declarat ca nu recunoaste sindicatul din care fac parte majoritatea angajatilor sai de la Turnu Magurele, cu toate ca acesta este inregistrat legal de patru ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.