Incepand din acest an, Collegium de Lyon gazduieste cercetatori de elita in domeniul stiintelor umane si sociale din intreaga lume, iar Ioana Chitoran a fost selectionata, printre primii sase invitati, pentru a lucra pe tema "dinamicii grupurilor consonantice in doua limbi caucaziene", informeaza NewsIn.

Misiunea centrului de cercetare de la Lyon este aceea de a crea o comunitate stiintifica de excelenta, prin favorizarea schimburilor interdisciplinare si interculturale si lansarea unor cercetari de pionierat, potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al institutului, www.collegium-lyon.fr.

Cercetatori din intreaga lume pot sa-si prezinte candidatura pentru a fi gazduiti de catre Collegium de Lyon. Consiliul stiintific, compus din 18 personalitati din diferite tari, examineaza dosarele pentru a alege, in fiecare an, aproximativ douazeci de cercetatori juniori si seniori.

Pe parcursul sejurului lor de un an sau de un semestru, cercetatorii vor fi eliberati de obligatiile cotidiene si isi vor putea dedica activitatea exclusiv studiilor de specialitate.

O romanca a fost deja selectionata pentru a face parte din primul grup de sase cercetatori care va lucra in Franta, la Institutul de Studii Avansate de la Lyon. Candidatura Ioanei Chitoran, Associate Professor la Facultatea de franceza si italiana a Dartmouth College din Statele Unite, a fost selectionata printre altele 40. Ea va petrece 5 luni la Collegium de Lyon, incepand cu ianuarie 2009, pentru a lucra pe tema "dinamicii grupurilor consonantice in doua limbi caucaziene".

Cercetatoarea de origine romana va fi astfel in compania unui canadian si a unui britanic, de asemenea specialisti in lingvistica, a unei frantuzoaice realizand studii in domeniul cinematografiei, a unei americance cercetatoare in domeniul comunicarii si a unui englez expert in etnografie.

"Un schimb de idei dincolo de domeniul de specialitate va fi foarte greu, dar poate fi foarte util pentru contextualizarea unei teme si a modului de a formula intrebari in cadrul ei. De obicei fiecare cercetator lucreaza izolat in specialitatea lui. Collegium de Lyon ne ofera posibilitatea unui dialog unic, care poate duce la perspective originale", a explicat Ioana Chitoran.

Collegium de Lyon este un Institut de Studii Avansate (Institut d'Etudes Avancees - IEA) care reuneste 17 membri fondatori si 2 membri parteneri si are, pentru moment, un statut asociativ.

Rezultatele cercetarilor elaborate in cadrul institutului vor sta la baza unor politici publice: strategii de amenajare a teritoriului, politici culturale si de valorizare a patrimoniului, politici sanitare si de gestionare a riscurilor. De asemenea, Collegium-ul va lansa si administra centre de cercetare pe teme importante pentru administratia publica locala, precum globalizarea responsabila. Rezultatele cercetarilor vor fi difuzate in cadrul unor conferinte publice sau pe diverse suporturi multimedia.

Pe parcursul sejurului lor, cercetatorii invitati vor dezvolta proiecte de cercetare fie pe baza programelor cu caracter individual, fie plecand de la tematicile prioritare definite de catre Collegium, in concordanta cu agentia nationala franceza pentru cercetare (Agence nationale de la recherche - ANR). Ei vor putea, de asemenea, sa constituie grupuri de lucru tematice, invitand fellows cu care vor lucra asupra unui proiect comun sau alti cercetatori din acelasi domeniu stiintific.

Printre membrii fondatori ai Institutului de Studii de la Lyon se numara: Ecole normale superieure Lettres et sciences humaines, Ecole normale superieure de Lyon, Universite Lumiere Lyon 2, Maison de l'Orient et de la Mediterranee, Universite Claude Bernard Lyon 1, Universite Jean Moulin Lyon 3, Universite Jean Monnet, Saint-Etienne, Ecole Nationale des Travaux Publics de l'Etat, Ecole Centrale de Lyon, EM Lyon, Institut d'Etudes Politiques de Lyon, Universite Catholique de Lyon, Institut National de la Recherche Pedagogique, Institut National des Sciences Appliquees de Lyon, Ecole Nationale Superieure des Sciences de l'Information et des Bibliotheques, Centre National de la Recherche Scientifique - Delegation regionale Rhone-Auvergne si Institut des Sciences de l'Homme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.