Societatea consumerista in care traim a determinat ca dupa ce luam masa in oras sau mergem la coafor, sa lasam bacsis 15-20 % din valoarea produsului/ serviciului. Ce se intampla insa daca nu facem acest lucru? Mai este acceptabil sa nu mai lasi bacsis si sa astepti rest pana la ultimul ban?
Gurile rele, adica sociologii care au studiat acest fenomen au declarat ca nu exista aproape nicio corelatie intre bacsisuri si serviciile de buna calitate, dar sunt de acord ca americanii, initiatorii acestei "mode" cred cel mai mult in puterea bacsisului si cred deasemenea ca un bacsis gras inseamna servicii de servire mai bune.

Sa ne gandim la o situatie: mergi la cina intr-unul dintre locurile obisnuite unde mananci cu prietenii. Locul nu este foarte aglomerat, iar tu nu esti foarte infometat, asa ca nu comanzi decat o salata. Prietenii tai nu-si primesc mancarea nici dupa 40 de minute de asteptare, iar tu de asemenea nu primesti nimic, desi salata este foarte usor de preparat. Dupa nenumarate semne disperate catre chelner, tot nu-ti primesti salata. Inca 30 de minute trec pana iti primesti mancarea, insa tocmai cand prietenii tai deja au terminat de mancat. Normal, nu e sfarsitul lumii, dar uneori ti-ai dori mai mult respect de la staff-ul restaurantelor, iar unii dintre ei nici nu te mai servesc cu aceeasi amabilitate, daca tin minte ca saptamana trecuta nu le-ai lasat un bacsis prea mare.

Tu cand lasi bacsis? Spune-ne parerea ta pe forum!

Si inainte sa ne gandim ce fel de bacsis ar merita acest serviciu, sa ne gandim la unele lanturi de fast-fooduri, spre exemplu, care au o servire acceptabila, chiar standard, trateaza clientii nediferentiat, intr-un timp destul de bun (bineinteles, ii ajuta si natura produselor servite) si nu accepta niciun fel de bacsis, ba dimpotriva, tot restul merge in "Cutia milei" care e donata diferitelor organizatii de protectie a copilului. In plus, angajatii sunt chiar supravegheati video pentru a nu fi tentati sa faca acest lucru. Aici nu exista jungla bacsisului, in timp ce pe de alta parte, suntem invatati cum, cand si cat trebuie sa lasam bacsis. Citeste urmatorul Indreptar despre Bacsis, daca vrei sa afli mai multe despre "normele" acestui tip de recompensa.

In august 2007 in Romania, autoritatile voiau sa introduca Legea privind practicile comerciale incorecte, aceasta fiind una dintre propunerile sefilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, prin care se urmarea o crestere a calitatii serviciilor. Amenintau chiar si cu niste amenzi fantoma de la de la 30 de milioane de lei pana la 300 de milioane de lei pentru cei care primeau bacsis.

Vicepresedintele ANPC Gheorghe Ciubotaru declara atunci ca cine va fi prins ca ia sau cere bacsis va suporta rigorile legii, iar patronilor care vor incuraja aceste practici li se va pune lacatul pe carciuma.
Legiuitorii care promiteau ca vor tuna si vor spanzura daca se vor incarca aceste norme, recunosc ca bacsisul este adanc inradacinat in practicile comerciale romanesti, avand, ca si concept, conotatii preponderent negative, numai ca totul trebuie facut pana la limita bunului. Bacsisul se da chiar daca nu ti-a placut ceea ce ai mancat si nu ti-a placut cum ai fost tratat de chelneritele infatuate?

Potrivit StilUrban.Ro, bacsisul ar intra si sub incidenta Codului Bunelor Maniere si ar trebui sa fie o scala de apreciere pentru serviciile de care beneficiem. Insa, adesea se transforma intr-un factor de stres, intr-un abuz sau intr-un gest de grandomanie. O forma evidenta de abuz apare in cazurile in care serviciile sunt de proasta calitate, insa bacsisul este totusi oferit pentru ca reprezinta norma de conduita. Uneori este chiar cerut. Nimeni nu-ti spune “Da-mi bacsis!”, ci doar iti da de inteles prin privirea insistenta sau prin faptul ca intarzie mai mult la masa ta cu nota de plata in mana (evident depinde de pretentiile localului), sau vezi toate filmele americane in care londinerul asteapta in usa dupa bacsis dupa ce ti-a carat toate bagajele in camera de hotel.

“Pana nu demult, in restaurantele elegante, proportia de 15% din nota de plata, exclusiv adaosul comercial, era considerata generoasa [...]. In prezent, cifra urca spre 20%, pentru un serviciu excelent”
. In localurile obisnuite, norma continua sa fie de 15%.

In concluzie, pana la noi reglementari venite de sus, fiecare decide cand si cui vrea sa lase bacsis. Si mai ramane un singur lucru de facut, sa va hotarati in ce tabara va aflati: in randurile celor care considera ca spaga e un fel de mita mai mica sau de partea celor care cred ca fara spaga nu ar exista o societate civilizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.