Romanii pastreaza atitudini si valori traditionale cu privire la relatiile dintre generatii si la sprijinul pe care membrii unei familii trebuie sa si-l acorde reciproc, potrivit unui studiu al Fondului ONU pentru Populatie.

Rolul familiei este considerat mult mai important decat cel al statului in ingrijirea persoanelor varstnice si a copiilor, insa, pe de alta parte, statul este considerat principala sursa de sprijin financiar pentru categoriile defavorizate (varstnici si tineri cu copii, care traiesc sub nivelul de subzistenta).

Aproape 90% dintre romani cred ca tinerii ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru ingrijirea parintilor si sa le ofere sprijin atunci cand acestia se confrunta cu dificultati. Peste 70% dintre respondenti cred ca tinerii ar trebui sa isi ia parintii sa locuiasca la ei atunci cand acestia nu se mai pot ingriji singuri. Studiul arata, de asemenea, ca peste 70% dintre romani cred ca bunicii ar trebui sa aiba grija de nepotii lor si sa acorde, la nevoie, ajutor financiar copiilor lor adulti.

Tinerii din Romania nu se grabesc sa se desprinda de caminul parintesc si devin independenti mai tarziu in viata in comparatie cu perioada socialista. Parasirea casei parintesti a fost amanata, in medie, cu doi ani, mai arata studiu al Fondului ONU pentru Populatie.

Studiul Fondului ONU pentru Populatie concluzioneaza explicand orientarea catre valorile traditionale si adoptarea de comportamente conservatoare, in ciuda contactului cu valorile din lumea vest-europeana, prin lipsurile si incertitudinile materiale cu care se confrunta indivizii, in Romania.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 13.000 de persoane, in intervalul 2005-2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.