Termenul a fost stabilit cu UE la incheierea negocierilor privind Capitolul "Mediu" * Aproape 50 de termocentrale ar putea fi inchise daca nu vor respecta normele europene de poluare, in 2007Romania a finalizat negocierile la Capitolul 22 - Mediu pentru integrarea in Uniunea Europeana. In total, tara noastra va beneficia de 11 perioade de tranzitie pentru alinierea la normele comunitare. "La directiva privind epurarea apelor uzate municipale s-a obtinut cea mai mare perioada de tranzitie, pana la sfarsitul lui 2018, pentru ca este si cea mai scumpa. Potrivit acestei directive, toate localitatile cu mai mult de 10.000 de locuitori echivalent va trebui sa aiba statii de epurare de o anumita complexitate", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Speranta Ianculescu, ministrul Mediului.

Pentru directiva privind calitatea apei destinate consumului uman, perioada de tranzitie se finalizeaza la 31 decembrie 2015. "Parametrii ce trebuie atinsi sunt cei de la robinet", a precizat Florin Stadiu, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Directiva prevenirea si controlul integrat al poluarii vizeaza 195 de instalatii, din totalul de 716, perioada de tranzitie fiind pana in 2016. Acestea sunt, in principal, instalatii din industria energetica, chimica, a mineralelor, industria textila, alimentara si zootehnie

Factura de mediu ne poate costa 30 miliarde de euro

La Directiva privind limitarea emisiilor unor poluanti in atmosfera de la instalatiile mari de ardere (n.r. - termocentrale), perioada de tranzitie se va finaliza la 31.12.2013. Directiva se aplica la emisiile de dioxid de sulf pentru 34 de termocentrale; emisiile de praf pentru 22 de termocentrale; emisii de oxizi de azot pentru 64 de termocentrale.

Suplimentar, in perioada 2016-2017, inca 6 termocentrale, printre care cele doua complexe energetice de la Rovinari si Turceni, vor beneficia de perioade de tranzitie pentru ultimul tip de emisii. La ora actuala, in Romania exista 174 de termocentrale, dar nici una nu este conforma cu normele comunitare. Termocentrale care nu au solicitat si primit perioada de tranzitie va trebui ori sa se conformeze pana la aderare, ori vor fi inchise. In cazul cel mai larg, aproape 50 de termocentrale sunt in situatia de a fi inchise in 2007

Pentru Directiva privind depozitarea deseurilor s-au obtinut perioade tranzitie etapizate pentru 101 depozite de deseuri din zona urbana, pana la 16 iulie 2017. Romania are acum 265 de depozite de deseuri din care numai 14 sunt conforme cu normele comunitare. Romania a mai obtinut perioade tranzitie pentru 23 de depozite din industria energetica, chimica si metalurgica si 5 depozite miniere

Pana in 2012, Romania pastreaza obligativitatea notificarii transportului de deseuri, cu posibilitatea extinderii pana in 2016. Ministrul Mediului a precizat ca, pentru indeplinirea obligatiilor de mediu, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape 30 miliarde de euro. Speranta Ianculescu a precizat ca, in cazul in care sunt sunt respectate termenele stabilite prin negocierile de aderare, Romania poate plati amenzi insemnate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.