Celebra statuie va reveni familiei primului cumparator. Opera lui Constantin Brancusi, “Cumintenia Pamantului”, evaluata la suma de 15 milioane de euro, va fi restituita urmasilor lui Gheorghe Romascu. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, dupa un proces care a durat aproape zece ani, sa restituie sculptura celui care o cumparase de la Brancusi.

“Cumintenia Pamantului” a fost achizitionata de inginerul Gheorghe Romascu de la Constantin Brancusi, in anul 1911, contra sumei de 1.500 de lei. Romascu le-a povestit copiilor sai ca sculptorul ar fi facut opera in perioada 1907-1908, dintr-un bloc de piatra luat din catacombele Parisului.

Ca proba in fata instantei urmasii inginerului au adus o scrisoare de la Constantin Brancusi trimisa pictorului Gheorghe Petrascu in care il ruga sa-i spuna proprietarului expozitiei care gazduia opera sa i-o dea lui Romascu. “Mult iubite Camarad / De cumva raspunsul meu nu e prea tarziu, te rog dispune sa vie banii si prietenul Romascu sa ia in stapanire Cumintenia Pamantului. Mai spune-i ca mi-e drag s-o stiu la el si da-i salutari prietenesti”, scria sculptorul din Paris, intr-un moment in care Brancusi nu cunoscuse celebritatea.

Confiscata de comunisti

Odata cu venirea comunistilor la putere, in 1957, autoritatile l-au fortat pe Romascu sa predea sculptura intrucat “ar fi fost furata dintr-un cimitir” din Buzau. Ulterior, autoritatile au refuzat sa restituie sculptura sub diverse pretexte, fie ca inginerul nu are conditii prielnice de conservare a operei, fie ca trebuie expertizata, evaluata sau expusa publicului.

Prin Ordinul nr. 3042/14 iulie 1998, Ministerul Culturii a clasat sculptura in patrimoniul cultural national, la categoria juridica “Tezaur”.

In prezent, opera se afla expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei. Fiicele lui Gheorghe Romascu, Paula Ionescu si Irina Voicila, au inceput demersurile de restituire dupa 1989. Cererile lor fiind respinse, ele au intentat un proces in care arata ca opera “Cumintenia Pamantului” a fost preluata abuziv de la tatal lor, fara un titlu de proprietate valabil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.