Angajatii din administratia locala se tem sa dezvaluie abuzurile superiorilor si actele de coruptie din cadrul institutiilor de stat, deoarece nu cunosc legea 571/2004, care il protejeaza in aceasta situatie, arata un studiu al Transparency International Romania (TI), dat publicitatii ieri, informeaza NewsIn.

Studiul arata ca legea 571/2004 nu e promovata in institutiile de stat, mai ales pentru ca nu apare in regulamentele de ordine interioara ale acestora. "In cazul in care, totusi, apare nu exista explicatii clare. Persoanele responsabile de promovarea legii, care nu fac acest lucru, ar trebui sa raspunda pentru abuz in serviciu , insa, pana acum, legea nu s-a aplicat in nici un astfel de caz", a declarat directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar, in cadrul unei conferinte de presa.

"Avansam destul de lent in implementarea legii , armonizarea e una formala, copiindu-se pasaje din lege, care sunt integrate in regulamentul de interes public", a precizat si responsabilul de proiect, Lucian Mircescu.

Totusi, studiul releva ca toate procesele angajatilor care au reclamat probleme din cadrul institutiilor si care au fost, apoi, hartuite au avut castig de cauza in instanta.

Datele studiului au fost obtinute prin trimiterea unor cereri catre institutiile monitorizare si prin verificarea informatiilor de pe site-urile institutiilor, despre care s-a observat ca nu sunt actualizate la zi si au date incomplete. "Institutiile din Arad au raspuns cel mai bine la aceste cereri si au trimis informatiile foarte repede", au declarat reprezentantii TI Romania, in cadrul conferintei de presa.

"Autoritatile publice nu vor sa colaboreze cu organizatiile neguvernamentale, iar la nivelul administratiilor locale s-a observat, in general, o lipsa de bun simt fata de lege, aplicarea legii e pur formala, nu si-au stabilit parghii profesionale pentru aplicarea legii", a spus directorul executiv TI Romania.

Legea 571/2004 prevede ca, dupa ce un angajat, numit avertizor, a dat informatii despre probleme sesizate in cadrul institutiei unde lucreaza, acesta trebuie sa beneficieze de protectie. "In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorul sa beneficieze de protectie dupa cum urmeaza: avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, pana la proba contrara, la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiile publice au obligatia de a invita presa si un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionale. In situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea", arata legea.

Transparency International Romania va pune pe site-ul sau lista cu institutiile care nu aplica legea si cu institutiile care nu au vrut sa dea informatiile de interes public, considerand ca sunt secrete.

Transparency International Romania/Asociatia Romana pentru Transparenta (TI-Ro) este o organizatie neguvernamentala care are ca prim obiectiv prevenirea si combaterea fenomenului coruptiei, la nivel national si international, in special prin activitati de cercetare, documentare, informare, educare si sensibilizare a opiniei publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.