Sute de oameni au intrat in panica in noaptea de luni spre marti, dupa ce locuintele lor au fost cuprinse de un puternic miros de gaze. Multi dintre ei au iesit in strada, in special in Bucuresti, speriati ca ar putea fi victimele unei explozii. Distrigaz Sud a replicat sec: nu va speriati, a fost doar un test!

Mirosul de gaze a inceput sa se faca simtit in cursul serii zilei de luni, in jurul orelor 19.00-20.00. La scurt timp, emanatiile au devenit din ce mai puternice, pana cand au ajuns aproape insuportabile. Speriati, bucurestenii au iesit pe strada sau au dat iama la vecinii din bloc pentru a constata daca acestia se confrunta cu probleme similare. Cu o ora inainte de miezul noptii, multe dintre cartierele Capitalei erau extrem de animate, insa nu din cauza insomniilor, ci gratie gazelor din apartamente. Imbracati in treninguri sau halate de casa, oamenii discutau aprins in fata scarilor de bloc despre problema emanatiilor.
Linia telefonica a Distrigaz Sud dedicata interventiilor a fost asaltata in noaptea de luni spre marti de 670 de apeluri, de cinci ori mai multe decat in mod normal.

"A fost doar un test!"

Catalin Lupu, inginer-sef al Distrigaz-Sud, sustine ca toata intamplarea de luni seara se inscrie in procesul tehnologic al societatii derulat in fiecare luna. "Gazul metan nu are miros si, de aceea, legea il obliga pe furnizor sa insereze in el etilmercaptan, substanta puternic mirositoare, care poate fi sesizata foarte usor. In mod normal, mirosul nu este foarte puternic, insa noi i-am solicitat furnizorului ca, o data pe luna, sa bage mai mult etilmercaptan in gazul metan pentru a depista mai usor micile defectiuni de pe reteaua de distributie", ne-a declarat Catalin Lupu.

Potrivit reprezentantului Distrigaz-Sud, faptul ca multi consumatori au resimtit aceasta crestere releva faptul ca exista probleme serioase pe retea. "Noi avem in responsabilitate conductele de gaze care se intind pana la intrarea in perimetrul consumatorului - curte, casa sau apartament. Pe aceste conducte, efectuam controale cel putin o data pe saptamana. Mai departe, e treaba consumatorului. Nimeni nu controleaza retelele din interior. O facem tot noi, o data la doi ani, potrivit legii, contra sumei modice de 50.000 de lei. In rest, nimeni nu face nimic. De aceea, exista scurgeri de gaze, in special pe la dispozitivul de conectare la retea sau robinetul din spatele aragazului. Din fericire, sunt scurgeri nesemnificative, care nu pot pune in pericol securitatea consumatorului", a precizat Catalin Lupu.

Cu toate acestea, reprezentantul Distrigaz-Sud nu a putut sa dea garantii in privinta a ceea ce se poate intampla daca aceste scurgeri sunt lasate "libere si netratate". "Bucurestiul are si conducte mai vechi de 50 de ani, iar din 90 incoace s-a dublat numarul de abonati. In situatia unor scurgeri de gaze, consumatorii trebuie sa ventileze imediat incaperea, sa opreasca alimentarea si sa ne dea telefon. In mod normal, toti cei care au simtit aseara (n.r. - luni) miros de gaze se confrunta cu emanatii, pe care nu le sesiseaza de obicei, si ar trebui sa-si efectueze o revizie generala a instalatiei", a conchis inginerul-sef al Distrigaz Sud.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.