Un singur leu din cele cateva zeci de miliarde cuprinse in bugetul de stat anul trecut pentru reabilitarea termica a locuintelor nu a fost cheltuit, nici in 2004 si nici in anii precedenti. Speriati ca pentru obtinerea banilor necesari reabilitarii trebuiau sa-si ipotecheze casa, locatarii au preferat sa lase vantul sa le patrunda in case si sa plateasca mai mult factura de intretinere.

Pentru a pune programul pe picioare, primariile si asociatiile de proprietari intentioneaza modificarea programului. Schimbarile care vor fi aduse, spune Constantin Simion, director general pentru relatia cu comunitatea locala in cadrul Primariei sectorului 4, trebuie sa aiba in vedere renuntarea la obligativitatea ipotecarii apartamentelor. Potrivit sugestiei facute de primarie, riscul de neplata a imprumuturilor angajate ar urma sa fie acoperit dintr-un fond de risc egal cu 3% din sumele alocate suportate de guvern.

Modificarea programului, demarat inca din 2002, dar inca fara rezultate, a fost solicitata de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Acesta a trasat ca sarcini primariilor de sector formularea unor propuneri de modificare a OUG 174/2002 care sa ajute la punerea pe picioare a acestuia. O data colectate, propunerile urmeaza sa fie inaintate Ministerului Transporturilor Constructiilor si Locuintei (MTCT), care gestioneaza alocatiile bugetare destinate cu acest scop si care are prevazut pentru program 80 miliarde lei in acest an.

Asociatiile de proprietari, deocamdata dezinteresate

Desi conditiile imprumuturilor sunt generoase, dobanda bancara aferenta acestora fiind de doar 5%, iar statul subventionand 30% din valoarea lucrarii, nici una dintre asociatii nu a comandat pana in prezent vreo lucrare de imbunatatire a conditiilor de confort termic.

Pentru obtinerea subventiei, o asociatie de proprietari trebuie sa inainteze Consiliilor Locale cererea sa, urmand ca dosarele sa fie inaintate MTCT pentru obtinerea banilor. Daca acestia nu sunt folositi de asociatii, se intorc la bugetul de stat, destin care l-a avut si alocatia prevazuta anul trecut pentru program.

Pe ansamblul cladirilor de locuit din Romania, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda menajera si prepararea hranei este de numai 43%, in timp ce pentru municipiul Bucuresti de 63%, valori considerate inacceptabil de reduse de catre specialisti. Acestia estimeaza ca numarul de locuinte pentru care sunt necesare interventii, in mod prioritar, este de aproximativ 2.500.000 locuinte, respectiv o treime din numarul total al acestora.

Costul de reabilitare termica generala pentru un apartament de bloc este cuprins intre 1.300 si 3.800 de euro. Durata de recuperare a investitiei, prin pretul energiei economisite, este in medie de 16,2 ani, arata datele furnizate de Institutul de Proiectare, Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii - IPCT. Lucrarile de reabilitare, spun si specialistii din MTCT, permit reducerea pierderilor de caldura prin pereti de la 33% la 9,3% si a celor prin ferestre si usi de la 56% la 36,2%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.