Peste 25% dintre romanii aflati la munca in Spania, care s-au interesat de avantajele oferite de statul roman celor care se intorc in tara, au vrut sa stie daca Guvernul de la Bucuresti ofera ajutor pentru cumpararea unei case, spun reprezentantii ambasadei Romaniei la Madrid.

"Cei care se vor sa se intoarca acasa sunt interesati in primul rand de sectoarele economice din Romania care ofera cele mai multe locuri de munca, de salariile oferite de firmele din tara si daca exista forme de ajutorare din partea Executivului pentru a-si cumpara case. Foarte multi romani si-au vandut casele pentru a ajunge in Spania iar acum vor sa se intoarca in tara", a declarat, pentru NewsIn, atasatul pe probleme de munca la Ambasada Romaniei din Spania, Catalin Boicu.

Reprezentantii Romaniei la Madrid sustin ca numarul romanilor care vor sa se intoarca in tara a crescut foarte mult in ultimele sase luni, din cauza crizei economice cu care se confrunta Spania si a cresterii ratei somajului in constructii.

"Situatia s-a schimbat radical in ultimul an. In luna aprilie, cei care sunau la ambasada intrebau cum isi pot gasi un loc de munca in Spania, iar acum majoritatea vor sa stie ce conditii ofera statul roman celor care se intorc si unde isi pot gasi un loc de munca", a mai spus Boicu.

Oficialii sustin ca principalele probleme care ii preocupa pe romanii aflati in Spania sunt recesiunea economica si termenul foarte lung de obtinere a autorizatiilor de munca.

Atasatul pe probleme de munca de la Ambasada Romaniei de la Madrid estimeaza salariul mediu al unui roman care lucreaza in Spania la 1.000-1.200 euro, insa se asteapta ca din e in ce mai multi romani sa se intoarca in tara, daca guvernul spaniol nu va ridica moratoriul impus angajatilor din Romania si Bulgaria.

La inceputul acestei luni, guvernul spaniol a anuntat ca suspenda aproape toate programele de recrutare a muncitorilor straini in tarile lor de orgine, programe in care este inscrisa si Romania.

Ministrul spaniol al muncii si migratiei, Celestino Corbacho, precizase ca este vorba doar de anumite profesii, motivand ca Spania are deja 2,5 milioane de persoane in somaj, iar "cei 80.000 de oameni care urmau sa primeasca locuri de munca in Spania" in urmatoarele luni "vor fi dintre cei 2,5 milioane de someri".

Spania a incheiat acorduri de recrutare la sursa cu Romania, Polonia, Bulgaria, Mauritania, Maroc, Republica Dominicana, Ecuador si Columbia. Proiecte pilot au fost semnate si cu El Salvador, Honduras, Argentina, Senegal si Filipine.

Intre Spania si Romania exista un acord semnat in anul 2002, conform caruia agricultorii spanioli pot contracta temporar lucratori pentru diverse campanii.

Somaj in crestere in randul romanilor din Spania, pe fondul problemelor economice

Din cei 2,15 milioane de straini inscrisi la Securitatea Sociala din Spania in 31 iulie, 256.972 sunt cetateni romani, reprezentand peste o zecime (11,9%) din total, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii si Emigratiei de la Madrid.

Numarul romanilor intrati in evidenta Serviciului Asigurarilor Sociale de la Madrid a crescut cu aproape 50% fata de anul trecut, cand erau inregistrati 184.000 de contribuabili originari din Romania.

In Spania sunt inregistrati oficial 750.000 de romani, dar numarul lor real este estimat la peste un milion. Aproape 150.000 de romani lucreaza in constructii sau in sectorul serviciilor, iar restul in agricultura, in serviciul casnic sau ca independenti.

Potrivit datelor publicate de ministerul spaniol al muncii, din totalul de 2,5 milioane someri inregistrati in Spania, peste 21.000 sunt de nationalitate romana.

La inceputul acestei luni, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero avertiza ca economia Spaniei se va confrunta cu cateva luni dificile, insa o revenire ar trebui sa fie vizibila in a doua jumatate a anului viitor.

Produsul intern brut (PIB) al Spaniei a crescut cu 0,1% in al doilea trimestru, mult sub nivelul obisnuit pentru o tara ce a avut pana in 2007 o crestere economica medie de 3,8%.

Pentru Spania, acesta a fost cel mai mic nivel al cresterii economice din ultimii 15 ani, dupa ce scaderea cheltuielilor consumatorilor si incetinirea inregistrata in sectorul constructiilor au lovit economia spaniola in ansamblu.

Tara a suferit mai multe socuri economice in 2008, iar caderea pietei imobiliare a coincis cu scaderea lichiditatii la nivel mondial si cu scumpirea record a petrolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.