Studiile recente si statistica demonstreaza ca femeile din Romania au un capital intelectual si scolar mai mare decat al barbatilor in generatiile active

Potrivit sociologilor, secolul modernitatii actuale va fi unul predominant feminin. Paradoxal, desi pregatirea femeilor este mai buna decat a barbatilor, pozitiile de putere si functiile de conducere sunt ocupate predominant de acestia din urma.

Statisticile releva ca 45 de procente din forta activa a tarii este reprezentata de femei, din care 30 la suta ocupa functii de conducere sau pozitii profesionale cu statut ridicat. Totusi, conform studiilor, in lumea profesionala, pe ansamblu, din punctul de vedere al ponderii demografice, româncele se situeaza sub valoarea de 50 la suta. Sociologul Lazar Vlasceanu remarca in cartea sa “Sociologie si modernitate” ca, oriunde intervine o ierarhie, treptele manageriale sunt ocupate de barbati.

De altfel, salariile si pensiile femeilor sunt mai mici decât cele ale barbatilor. Din date, reiese ca 63 de femei se ocupa de munca din gospodarie in defavoarea celei profesionale, in timp ce barbatii, in procent de 61%, se dedica serviciului din corporatii. De asemenea, trei sferturi din persoanele intervievate cred ca barbatul este capul familiei, cel care aduce banul, iar peste jumatate considera ca femeia este “stapâna casei”, potrivit aceluiasi sondaj. Si totusi mitul conform caruia barbatii sunt mai destepti decât femeile este combatut de rezultatele cercetarii, dovedindu-se unul fals.

Totodata, in studiu se mai mentioneaza ca numarul femeilor independente, incepând de la femeia-muncitor in industrie si pâna la femeia-aviator, a crescut. Acest lucru a cauzat evadarea feminina din “dependenta economica fata de sot”, peste jumatate dintre femeile care au atins vârsta dreptului de munca având deja o ocupatie si circa trei sferturi fiind angajate in domenii unde detin suprematia numerica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.