Traian Basescu sustine ca intarirea legislatiei privind protejarea monumentelor este singura solutie pentru salvarea patrimoniului national, in momentul de fata legile in acest domeniu fiind "slabe" in privinta sanctiunilor care sa descurajeze distrugerea monumentelor, relateaza NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a participat, marti, la lansarea documentului cu masuri prioritare in domeniul patrimoniului construit, siturilor istorice si naturale, elaborat de Comisia prezidentiala instituita in acest sens, prilej cu care a subliniat importanta nevoii unor scantiuni care sa descurajeze distrugerea patrimoniului.

"Daca esti proprietarul unei cladiri de patrimoniu si nu faci nimic pentru a o intretine, trebuie luate masuri de trecere in proprietatea statului. Daca acest lucru nu este posibil datorita Constitutiei sau datorita legislatiei atunci in mod categoric statul trebuie sa-si manifeste grija pentru acel imobil, monument prin co-participare la procesul de refacere", a spus seful statului.

El a adaugat ca, avand experienta acestor co-participari la refacerea unor imobile afectate de cutremurul din 1977, stie ca foarte multi proprietari nu au vrut sprijinul Primariei Capitalei. Basescu a dat ca exemplu o serie de imobile de pe bulevardul Magheru sau Teatrul Nottara.

"In astfel de situatii statul nu poate ramane pasiv, trebuie sa-si asume procesul de consolidare si prezervare", a subliniat Basescu.

"Aceste realitati trebuie aduse in lege. Nicaieri in lume, daca esti prorietarul unui monument nu faci ce vrei cu el, nici nu-i distrugi fatada, nici nu-l lasi sa se darame pentru ca pozitia lui ajuta la o comercializare de exceptie a terenului de sub imobil", a spus seful statului, aratand ca raportul Comisiei prezidentiale prevede inclusiv responsabilitatea penala pentru cei care nu intretin imobilul, "si este foarte buna aceasta propunere".

"Legislatia este slaba. Intarirea ei este singura solutie de a salva patrimoniul in conditiile in care inca suntem intr-o societate care a intrat in frenezia banului si singura valoare pe care o recunoaste este banul si comportamentele extravagante", a atatat presedintele.

Basescu a tinut sa aduca in discutie si problema cladirii Gambrinus, din centrul Capitalei, care este lasata sa cada de catre proprietari, dar si a unei cladiri de pe bulevardul Kiseleff, care nu este restaurata deoarece are un teren de 4.000 de metri patrati in jur, dar si cazul manastirii Moldovita ,"careia i s-au sistat banii de continuare a restaurarii in mod inexplicabil".

Basescu a facut un apel si catre mass-media, pentru a initia o dezbatere publica pe tema protejarii patrimoniului national si a subliniat nevoia de educare a cetateanului in sensul respectarii monumentelor istorice.

De altfel, presedintele a spus ca va inainta Guvernului si Parlamentului documentul elaborat de Comisia prezidentiala, ce cuprinde un set de 12 masuri de urgenta pentru prezervarea monumentelor istorice si naturale din Romania. "Voi inainta Executivului si Parlamentului cele 12 propuneri ale Comisiei spre a completa sau a modifica prevederile existente, obiectivul nostru prioritar fiind o mai buna protejare a patrimoniului. Totodata, fac apel la autoritatile locale si la beneficiarii monumentelor istorice pentru a aborda conservarea si protejarea patrimoniului cu maxima responsabilitate", a precizat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.