Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), institutie din cadrul Ministerului Educatiei insarcinata cu evaluarea universitatilor, a primit fonduri structurale de 4,4 milioane de euro pentru cursuri de evaluatori si evaluarea a 45 de institutii de invatamant superior, informeaza NewsIn.

"ARACIS face demersuri pentru a fi inscrisa in Registrul European al Agentiilor de Asigurarea Calitatii si in Asociatia Universitatilor Europene. Pentru aceasta trebuie sa indeplinim mai multe conditii, astfel ca fondurile primite vor fi folosite si pentru rezolvarea unor deficiente ale agentiei, dar si pentru a face evaluarile propriu-zise", a declarat purtatorul de cuvant al ARACIS, Mihai Floroiu, in cadrul unei conferinte privind raportul facut agentiei de catre respectivele institutii europene.

Punctele slabe ale ARACIS, in opinia evaluatorilor externi, sunt formarea evaluatorilor si rapoartele intocmite deficient de acestia.

Pe de alta parte, potrivit unui proiect de modificare a Legii invatamantului, Ministerul Educatiei vrea sa infiinteze un fond pentru dezvoltarea institutiilor de invatamant superior de stat acreditate, banii urmand sa fie alocati dupa criterii de competitivitate. In prezent, lipsa acestui act normativ pune universitatile romanesti in situatia de a nu se putea dezvolta spre excelenta in domeniul educatiei si cercetarii stiintifice, ceea ce explica absenta oricarei universitati romanesti din clasamentul Shanghai si din celelalte sisteme de ierarhizare internationala a universitatilor.

Clasamentul Shangai al institutiilor de invatamant superior din intreaga lume are 500 de locuri si este alcatuit in functie de performantele acestora. In prezent, in acest clasament se gasesc si cinci universitati din Europa de Est: trei din Polonia (Universitatea Jagiellona, Universitatea din Varsovia si Universitatea din Wroclaw) si doua din Ungaria (Universitatea din Szeged si Universitatea Eotvos Lorand). Universitatea Szeged din Ungaria se afla chiar intre primele 300 de locuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.