Romania e sub ape. Sute de case au fost inundate de ploile care au cazut in ultimele zile. Mii de oameni au ramas fara nimic, dupa ce puhoaiele le-au luat agoniseala. Autoritatile sunt in alerta deoarece prognozele meteorologilor nu au darul de a ne bucura. Specialistii spun ca precipitatiile vor continua sa cada, iar miercuri se vor inregistra cantitati insemnate de ape. Un om si-a pierdut viata in judetul Dambovita.

In Buzau, Dambovita, Sibiu, Prahova, Suceava, Botosani, Vaslui, Brasov natura s-a dezlantuit si a lasat prapad in urma. Locuitorii din judetul Dambovita au trecut prin clipe de cosmar in noaptea de sambata spre duminica. Puhoaiele au distrus 240 de case, iar 17 localitati au ramas fara curent electric. Totul s-a intamplat in doar cateva ore. Potrivit lui Marius Buga, purtator de cuvant al prefecturii judetului Dambovita, un barbat de 55 de ani din satul Ghirdoveni, comuna I.L.Caragiale a fost luat de apele Cricovului. Omul nu a mai putut ajunge la mal si a fost inghitit de viitura. Un pescar a putut fi salvat numai prin interventia unui elicopter SMURD, barbatul fiind inconjurat de ape in timp ce isi serba ziua la pescuit.

Cele mai grave situatii se intalnesc la Doicesti, unde 70 de case au fost afectate de precipitatii, la Ciurari sunt 50 de case in aceeasi situatie, iar la Targoviste sunt acoperite de ape 25 de case si patru institutii: Directia de Sanatate Publica, Directia Muncii, Inspectoratul de Politie Dambovita si un liceu. Ieri, Paraul Alb a iesit din matca si a lasat sub cerul liber mai multe familii din localitatea Lucieni. Cei mai norocosi dintre ei s-au adapostit in gospodariile rudelor sau ale vecinilor.

In Dolj, gunoaiele au inundat casele

Zeci de locuinte si sute de hectare de terenuri agricole si gradini din comunele doljene Varvoru de Jos, Tuglui si Podari au fost inundate. Astfel, in localitatea Varvoru de Jos a fost inundata scoala, mai multe locuinte, precum si drumul care face trecerea dintr-o parte in alta a satului, iar in Tuglui aproape jumatate din casele din sat si sute de hectare de terenuri agricole si gradini. In satele Livezi si Gura Vaii, din comuna Podari, apa a intrat in zeci de curti si gradini. Directorul Societatii de Gospodarire a Apelor Dolj (SGA), Marian Mogosanu, a declarat ca principala cauza a producerii acestor inundatii a reprezentat-o faptul ca, in cateva ore, cantitatea de precipitatii a ajuns pana la 58 l/mp, iar apa de pe versanti a depasit cu mult capacitatea de preluare a santurilor. Pe de alta parte, a spus Mogosanu, multe santuri au fost pline cu gunoaie depozitate chiar de unii cetateni ale caror case sunt situate in zonele ferite de inundatii.

Sute de gospodarii afectate

Si in judetul Covasna, zeci de case, sute de hectare de teren agricol, o scoala si o tabara scolara au fost inundate. Prim-adjunctul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna, locotenent-colonelul Gyorgy Alfonz, a declarat ca in comuna Sita Buzaului 60 de case si 40 de hectare de teren agricol sunt sub ape. In satul Boboci, 20 de case au fost inundate, iar in Zabratau au fost inundate scoala generala din localitate, precum si 40 de case si aproximativ o suta de hectare de teren agricol. In comuna Barcani, 22 de case si 40 de hectare de teren agricol au fost inundate, dar viitura a distrus si doua podete din zona.

In zona orasului Covasna, in urma revarsarii paraului Zagon, sunt in pericol de inundare 20 de case. In comuna Borosneu Mare a fost nevoie de interventia pompierilor pentru a evacua sinistratii. In zona acestei localitati, 500 de hectare de teren agricol se afla sub apa, dar exista riscul ca si alte zeci de hectare sa fie inundate. Paraul Turia, in zona municipiului Targu Secuiesc, a inundat patru gospodarii, iar raul Olt a inundat patru hectare de teren agricol in comuna Micfalau, precum si alte 40 de hectare de teren in comuna Haghig.

Izolati de ape

Si Moldova a fost luata de ape. Peste 130 de case si gospodarii, precum si terenuri agricole si pasuni din judetul Vaslui au fost inundate, in timp ce in judetul Botosani au fost acoperite de ape peste o suta de hectare de teren agricol. Cea mai afectata comuna este Valeni, unde 120 de case situate de-a lungul drumului national Vaslui-Iasi au fost inundate din cauza scurgerii apei de pe versanti, in urma unei ploi abundente. In acea zona, circulatia rutiera a fost blocata timp de o jumatate de ora, sambata seara, din cauza apei care a acoperit carosabilul. Intr-o alta comuna vasluiana, Osesti, au fost inundate zece gospodarii si o suta de hectare de teren arabil si fanete, zece podete au fost distruse, iar sase fantani colmatate. In aceeasi localitate, o casa a ramas izolata din cauza apelor.

De asemenea, raul Vasluiet a iesit sambata din matca in zona municipiului Vaslui si a inundat sase case dintr-o suburbie a municipiului. In comuna Dumesti, un segment de terasament al caii ferate Buhaiesti-Roman s-a surpat.

In judetul Botosani, aproximativ o suta de hectare de teren au fost inundate in localitatea Dracsani din cauza apelor care au iesit din matca. Cele mai mari cantitati de precipitatii s-au inregistrat sambata dimineata la Dracsani, cu peste 13 litri pe metru patrat, la Dangeni - cu aproape 12 litri/mp, iar la Botosani si Dorohoi cantitatea precipitatiilor a fost de 9 litri pe metru patrat. Potrivit colonelului Mitica Berthea, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, sambata seara raul Jijia a iesit din matca in dreptul comunei Corlaten, fiind inundat un imas intre localitatile Podeni si Calugareni. Conform sursei citate, autoritatile botosanene sunt in continuare in alerta, in conditiile in care sunt prognozate averse de ploaie care pot depasi 15 litri pe metrul patrat.

Si judetul Vrancea a fost lovit de prapad. Sambata, in jurul orei 23.10, raul Zabala si-a iesit din matca in urma caderilor abundente de precipitatii si a rupt, in totalitate, o zona din Drumul Judetean 205, care face legatura intre comunele Paltin si Nereju. Bucati de ciment au fost luate de viitura. Forta apelor a fost atat de puternica incat drumul judetean a fost practic sfaramat sub puhoaie.

Autoritatile din comuna Paltin s-au constituit ieri-dimineata intr-un Comitet Local de Urgenta a carui prioritate este aceea de a remedia, intr-un timp scurt, Drumul Judetean 205.

Comitetului Local de Urgenta monitorizeaza situatia existenta si semnalizeaza soferilor ruperea drumului. De asemenea, s-a solicitat interventia unor utilaje de la societatea Drumuri si Poduri SA. Pe Drumul National 11 Corbita - Podul Turcului, circulatia este ingreunata, o portiune de 200 de metri fiind inundata. In judetul Vrancea, si DN 2 L Tisita-Soveja este blocat in dreptul localitatii Racoasa ca urmare a faptului ca viiturile au distrus, aproape in totalitate, carosabilul pe o portiune de 120 de metri. Ploile abundente au inundat 15 case din comunele Corbita, Chiojdeni, Vidra si Homocea

Ajutati de pompieri

Nici judetul Sibiu nu a fost ocolit de inundatii, dupa ce a plouat incontinuu mai bine de 48 de ore, iar debitele majoritatii raurilor au crescut considerabil. O comuna a ramas aproape izolata dupa ce podul care facea legatura cu localitatea a fost rupt de ape, iar intr-o alta, zeci de gradini au fost inundate de raul iesit din matca. Pompierii si protectia civila sunt in alerta maxima si supravegheaza toate cursurile de apa din judet pentru a preveni producerea unor catastrofe. In comuna Dobirca, paraul care trece prin apropiere si-a triplat debitul in cateva ore, iar apele furioase au rupt podul care face legatura cu localitatea. Pompierii si autoritatile locale au fost nevoite sa consolideze un alt pod, vechi de aproape 70 de ani, pentru ca oamenii sa nu ramana izolati. Oricum, accesul in comuna se poate face doar pe jos pentru ca podul nu suporta greutatea autoturismelor.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.