Departamentul Meuse din Franta, unde se afla Verdun, locul uneia din cele mai sangeroase batalii ale Primului Razboi Mondial, vrea sa propuna, cu ajutorul Romaniei si Italiei, intrarea in patrimoniul mondial al UNESCO a campurilor de batalie de la Verdun, Isonzo si Marasesti, relateaza NewsIn.

"Initiativa este legitima, deoarece batalia de la Verdun este simbolul Primului Razboi Mondial", a spus presedintele consiliului general din departamentul Meuse, Christian Namy, la o ceremonie dedicata aniversarii a 90 de ani de la ofensiva franco-americana din Meuse, care a dus la armistitiul din 11 noiembrie 1918, potrivit cotidianului economic francez Les Echos.

Planificata de generalul german Erich von Falkenhayn pentru a secatui armata franceza, batalia de la
Verdun a facut peste 300.000 de morti, din care 163.000 francezi si 143.000 germani, intre februarie si decembrie 1916.

"De atunci, toate comparatiile (privind confruntarile din Primul Razboi Mondial) s-au facut pornind de la aceasta batalie emblematica", a mentionat Lamy.

Astfel, batalia de la Isonzo (Italia) a fost supranumita "Verdunul italian", iar cea de la Marasesti "Verdunul romanesc", avand ca referinta tocmai marea batalie din Meuse, se arata intr-un comunicat al consiliului general al departamentului francez.

Mai multe sute de mii de soldati au murit in cele 11 batalii de la Isonzo, in care s-au confruntat - intre iunie 1915 si septembrie 1917 - armata austro-ungara si cea italiana pentru controlul portului Trieste, pe atunci in Imperiul Austro-Ungar.

In batalia de la Marasesti, judetul Vrancea, s-au confruntat armata romana si cea germana intre 6 si 19 august 1917, perioada in care 117.000 de soldati au murit, au fost raniti sau au cazut prizonieri.

Presedintele consiliului general din departamentul Meuse sustine ca a primit sprijinul secretarului de stat pentru Aparare si Fosti Combatanti din ministerul francez al apararii si spera ca va reusi sa introduca cele trei campuri de batalie in patrimoniul UNESCO pana in 2018, cand se va aniversa un secol de la sfarsitul razboiului.

Intrarea in patrimoniul UNESCO ar putea sa se faca pe baza a doua dintre cele zece criterii stabilite de organizatie, respectiv "a aduce o marturie unica, sau macar exceptionala, asupra unei traditii culturale sau a unei civilizatii actuale" si "a fi exemple cu adevarat reprezentative a marilor etape ale istoriei Terrei", potrivit consiliului general din departamentul Meuse.

In prezent, sapte situri din Romania sunt incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, respectiv Delta Dunarii (inclusa in 1991), manastirile din nordul Moldovei (1993), manastirea Horezu (1993), satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993), cetatile dacice din Muntii Orastie (1999), centrul istoric al orasului Sighisoara (1999) si bisericile de lemn din Maramures (1999).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.