Guvernul spaniol a anuntat miercuri seara ca intentioneaza sa suspende aproape toate programele de recrutare a muncitorilor straini in tarile lor de orgine, programe in care este inscrisa si Romania, relateaza AFP, potrivit NewsIn

Recrutarea muncitorilor straini in tarile lor de origine "va fi aproape de zero" in anul 2009, a anuntat ministrul spaniol al muncii si imigratiei, Celestino Corbacho.

Guvernul socialist a luat aceasta decizie in conditiile in care tara se confrunta cu o criza economica, iar rata somajului a crescut in mai multe luni consecutive - in luna august, in Spania erau inregistrati peste 2,5 milioane de someri, dintre care 500.000 erau imigranti.

"Nu mi se pare rezonabil ca pe o piata ca Spania, unde avem 2,5 milioane de persoane in somaj, sa recrutam oameni din tarile lor de origine", a adaugat Corbacho.

"Cele 80.000 de persoane care urmau sa primeasca locuri de munca in Spania" in urmatoarele luni "se vor numara printre cei 2,5 milioane de someri", a subliniat el.

Spania intentioneaza, insa, recruteze muncitori straini a caror venire este reglementata prin conventii internationale si muncitori specializati.

In perioada ianuarie-iulie, 88.180 de straini au fost recrutati in tarile de origine, fata de 200.000 in total in anul 2007 si 180.000 in 2006, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Spania a incheiat acorduri de recrutare la sursa cu Romania, Polonia, Bulgaria, Mauritania, Maroc, Republica Dominicana, Ecuador si Columbia. Proiecte pilot au fost semnate si cu El Salvador, Honduras, Argentina, Senegal si Filipine.

Aceste acorduri sunt sustinute de seful Guvernului Jose Luis Rodriguez Zapatero, ca mijloc de a promova imigratia legala in tara.

In Spania sunt inregistrati oficial 750.000 de romani, dar numarul lor real este estimat la peste un milion.

Economia spaniola este in pragul recesiunii, inregistrand o crestere aproape nula, o rata a somajului din ce in ce mai mare si un nivel ridicat al inflatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.