Sute de fermieri din mai multe judete au protestat,ieri, in fata prefecturilor, cu utilaje agricole, basculante cu balegar, fanfare, sticle cu lapte si chiar un sicriu, pentru a-si arata nemultumirea fata de pretul de achizitie al produselor agricole, dar si al motorinei, relateaza NewsIn.

Fanfara, sticle cu lapte si un sicriu cu produse agricole, la protestul fermierilor din Covasna

Peste 300 de agricultori din judetul Covasna au participat la un miting de protest in fata Prefecturii, manifestandu-si nemultumirea fata de pretul de achizitie al motorinei, al graului, laptelui si cartofilor, precum si fata de intarzierea platii unor subventii.

Protestul a inceput cu un mars prin oras, agricultorii fiind insotiti de peste o suta de tractoare. Agricultorii nemultumiti au apelat la o fanfara care a intonat la un moment dat un mars funebru si la un sicriu in care au pus un sac cu grau, unul cu cartofi si un bidon cu lapte, semn al inmormantarii agriculturii. Fermierii au umplut apoi spatiul din zona Prefecturii cu cateva zeci de tractoare si si-au anuntat revendicarile si nemultumirile. Apoi, cei peste 300 de protestatari au golit sticle cu lapte pe drumul din fata Prefecturii, dupa care au imprastiat grau si cartofi in perimetrul respectiv.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Covasna, Otvos Mozes, a declarat ca in Romania sunt cele mai mici subventii, de aproximativ 8% din cat beneficieaza un fermier european, iar fermierii sunt nemultumiti de acest fapt. Otvos Mozes a subliniat ca nu sunt multumiti nici de modul de programare a platii subventiilor, in conditiile in care sumele de anul trecut pentru sfecla nu au fost acordate nici pana in prezent. In cazul in care revendicarile agricultorilor nu vor fi rezolvate in 30 de zile, protestele vor continua.

La protestul fermierilor de la Constanta au participat, in semn de solidaritate, energeticieni, navigatori, angajati ai Postei si ai regiei de transport in comun

Aproximativ o suta de sindicalisti au marsaluit pe strazile orasului Constanta pana in fata Prefecturii in semn de solidaritate cu actiunile agricultorilor desfasurate in mai multe judete. Alaturi de membri ai Asociatiei Producatorilor Agricoli Constanta s-au aflat sindicalisti de la Blocul National Sindical, Federatia Portuala, Sindicatul Liber al Navigatorilor, de la Posta, Regia Autotonoma de Transport in Comun si sindicatul energetic. Protestatarii au plecat din piata Ovidiu sub supravegherea fortelor de ordine si au marsluit sufland in fluiere pe strazile din oras pana pe platoul din fata Prefecturii. Ei au purtat pancarte pe care scria “Suntem cetateni europeni”, “Preturi corecte la produsele alimentare”, “Dorim drepturi egale”, “Ne-ati furat graul, ieftiniti painea cu 60%”. Sindicalistii prezenti s-au declarat solidari cu agricultorii care cer reducerea pretului la motorina pentru agricultura, cu 50%, dar si cu celelalte revendicari ale producatorilor. Solicitarile acestora au fost depuse sub forma unui memoriu la Prefectura Constanta.

Membrii Asociatiei Agricole Grup Est din Vaslui au avut o intrevedere cu prefectul judetului

Prefectul judetului Vaslui, Ciprian Iftimoaei, a avut o intrevedere, miercuri, cu membri ai Asociatiei Agricole Grup Est din judetul Vaslui, care i-au cerut sa inainteze Guvernului lista lor de revendicari. "Fermierii si producatorii agricoli individuali se confrunta in continuare cu mari probleme generate de atat de factori obiectivi, cum ar fi seceta sau inundatiile, cat si de factori care tin de politica agricola a Romaniei. Dorim sa ni se acorde sprijin financiar, pentru infiintarea culturilor agricole din toamna 2008, in cuantum de minimum 400 de lei pe hectar si acordarea de subventii pentru motorina, respectiv vanzarea motorinei necesare la lucrarile agricole la un pret de 0,7 - 0,75 euro pe litru. De asemenea, este necesara sprijinirea tinerilor in vederea infiintarii de exploatatii agricole si reglementarea pietei agricole din Romania prin infiintarea centrelor de depozitare si buna functionare a Bursei Agricole”, a declarat presedintele Consiliului Director al Asociatiei Grup Est, Ioan Nechifor.

Si producatorii agricoli maramureseni au organizat un mars cu utilaje agricole in municipiul Baia Mare

In jur de 100 de producatori agricoli maramureseni au organizat un un mars de protest cu utilaje
agricole pe strazile din municipiul Baia Mare, dupa care s-au adunat in fata Prefecturii Maramures, unde au protestat timp de o ora. La protest au fost aduse 20 de utilaje agricole, tractoare, dar si o basculanta cu balegar, pe care era amplasata o pancarta cu inscriptia "Rezultatul politicilor agrare din 1990 pana azi". Liderul de sindicat al agricultorilor maramureseni, Claudiu Franc a declarat ca producatorii agricoli doresc reducerea la jumatate a pretului practicat pentru motorina. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu avem cum sa oferim produse romanesti autohtone daca nu suntem incurajati de stat, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Ne dorim ca motorina sa fie 50 % din valoarea pretului practicat la pompa si sa nu fie limitata cantitativ”, a spus Claudiu Franc. Reprezentantii agricultorilor au inaintat si un memoriu conducerii judetului Maramures, prin care si-au prezentat solicitarile. Agricultorii maramureseni asteapta ca in termen de 30 de zile sa primeasca un raspuns cu privire la revendicarile inaintate. In cazul in care problemele prezentate nu le vor fi rezolvate, agricultorii ameninta ca vor trece la alte miscari de protest.

Fermierii din Timis au venit la protest inarmati cu pancarte si fluiere

Aproape o suta de fermieri din judetul Timis au protestat in fata Prefecturii judetului, pentru reducerea pretului la pompa al motorinei cu 50%. Fermierii au venit la protest inarmati cu pancarte si fluiere, iar reprezentantul Producatorilor de cereale si plante tehnice din judet, Nicolae Oprea, alaturi de liderul sindicalistilor CNSLR Fratia, Valentin Negoita i-au inmanat prefectului de Timis o lista cu nemultumirile agricultorilor. In documentul inmanat prefectului, protestatarii cer motorina subventionata, la pretul de 2 - 2,5 lei, acordarea de subventii care sa sustina activitatea fermierilor, deblocarea finantarilor acordate prin Sapard - FDAR, stabilirea unui pret de interventie sau garantat la vanzarea produselor agricole, refacerea si cresterea rezervei de stat la produsele agricole strategice dar si subventionarea cu 50% a primelor de asigurare.

Mai multe echipaje ale Politiei rutiere din Sibiu au actionat pentru a fluidiza traficul in timpul protestului agricultorilor

Cateva zeci de producatori agricoli, cu aproape 40 de tractoare, camioane si alte utilaje au iesit in strada, la Sibiu, pentru a cere subventionarea cu 50 la suta a pretului motorinei in agricultura. Coloana de protestatari a pornit de la intrarea in Sibiu dinspre Medias si a parcurs cateva strazi pana in centrul orasului. Dupa ce au parcat tractoarele pe unul din bulevardele principale ale Sibiului, protestatarii au mers pe jos pana la Prefectura unde au pichetat timp de 30 de minute.

"In judetul Sibiu nu stiu daca sunt 30 la suta din suprafata arabila este lucrata. Pentru ca la pretul actual al motorinei de 1 euro si 20 de centi nu se poate face agricultura. In afara de aceasta, produsele noastre sunt vandute la cele mai mici preturi pentru ca producatorul nu poate sa le vanda. Guvernul nu a avut disponibilitate de a organiza piete en-gros pentru producatorii agricoli si acum stam la mana speculantilor", a declarat Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Sibiu.

Protestatarii au fost in permanenta insotiti de mai multe echipaje al Politiei rutiere care au fluidizat traficul iar aproape 40 de jandarmi au asigurat zona pentru a preveni posibile incidente.

Utilajele fermierilor din Olt au bulversat circulatia in Slatina

Protestul fermierilor din Olt a creat probleme in trafic in municipiul Slatina din cauza utilajelor folosite de acestia. Circa 30 de fermieri din orasul Scornicesi si din mai multe comune limitrofe municipiului Slatina au protestat in fata Prefecturii Olt, aducand cu ei 19 tractoare si un autocamion. Protestul sindicalistilor din agricultura a fost condus de Florin Ciobanu, presedintele Asociatiei Legumicole Plesoiu si a fost autorizat de catre Primaria Slatina. Din cauza utilajelor folosite la protest, circulatia rutiera pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza din municipiul Slatina a fost intrerupta timp de aproape un sfert de ora. 50 de jandarimi au asigurat buna desfasurare a protestului. Sindicalistii i-au inmanat o nota de protest prefectului de Olt, Stefan Nicolae.

Aproape 60 de utilaje agricole au fost folosite de fermierii suceveni in timpul protestului

Asociatia Fermierilor Crescatori de Vaci de Lapte „Bucovina” si Asociatia Cultivatorilor de Cartofi „Sucidava” au organizat un protest in municipiul Suceava, principala revendicare fiind reducerea accizei la motorina pana la 21 de euro pe tona. Fermierii suceveni au traversat municipiul Suceava cu aproximativ 60 de tractoare si utilaje agricole, oprind in fata Prefecturii si a Directiei Agricole pentru a inmana cate un memoriu conducerii celor doua institutii. "Protestul se va radicaliza in cazul in care nu se va initia un act normativ prin care sa se reglementeze aceasta situatie", sustine Doru Gurau, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Vaci cu Lapte „Bucovina” Suceava.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.